Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Živila in pijača
Živila in pijača
22. julij 2019

Objavljen je odpoklic `Fileti inčunov s kožo, marinirani s čilijem´ in `Marinirani fileti inčunov s kožo´iz trgovin E.Leclerc.

Podatki o živilih

 • Ime proizvoda: Fileti inčunov s kožo, marinirani s čilijem (Filets d'anchois marines a l' orientale 100g)
  EAN koda: 3564700491911 02
  Pakiranje: banjica 100g
  Znamka: Peche Ocean
  Št. Lota: H129/118
  Datum uporabe: 08.11.2019
  Dobavitelj: SCAMARK

 • Ime proizvoda: Marinirani fileti inčunov s kožo (Filets d'anchois marines nature 100g)
  EAN koda: 3564700491805 03
  Pakiranje: banjica 100g
  Znamka: Peche Ocean
  Št. Lota: H129/155
  Datum uporabe: 08.11.2019
  Dobavitelj: SCAMARK

Prodajalec: E. Leclerc Ljubljana; Rudnidis d.o.o., Jurčkova cesta 225, Ljubljana
Živili sta bili na prodaj na smopostrežnem oddelku od 19.6.2019.

Vzrok odpoklica
Možna prisotnost histamina v živilu.

ZPS svetuje
Zaradi dolgega roka uporabe je možno, da imajo potrošniki živilo še doma. V tem primeru ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Histamin
Tvorba histamina se prične, ko ribe in druge morske živali poginejo, saj takrat preneha delovati njihova imunska obramba in se tako ustvarijo dobri pogoji za rast nekaterih vrst bakterij, ki so sicer del naravne mikroflore morij in živali v njem. Bakterije tvorijo encim, t. i. histidin dekarboksilaza, ki povzroči razgradnjo aminokisline histidina, pri čemer nastane histamin, ki se še naprej razgradi. S toplotno obdelavo pa histamina in dveh sestavin, ki nastanejo pri njegovem razkroju, ne uničimo. To pomeni, da s kuhanjem ne moremo preprečiti tveganja zaradi histamina.

Pri ljudeh lahko zaužitje živila, ki vsebuje več histamina, povzroči zastrupitev, ki je podobna alergijskih reakcijam. Reakcija se lahko pojavi v nekaj minutah ali v nekaj urah po zaužitju takšnega živila. Bolezenski znaki so glavobol, slabost, pekoč občutek in zbadanje v ustih in okrog njih, izpuščaji in/ali otekanje na predelu prsi in vratu, znižanje krvnega pritiska, srbečica po telesu, bruhanje in driska. Bolezenski znaki navadno minejo v nekaj urah po zaužitju, lahko pa trajajo tudi nekaj dni.

Nastanek histamina je predvsem posledica neustreznega ravnanja z ribami in drugimi morskimi živalmi med in po ulovu, pa tudi neprimernih razmer pri skladiščenju ali med drugimi tehnološkimi postopki (npr. filetiranje). Nastanek histamina lahko omejimo, če dosledno upoštevamo pravila dobre higienske prakse, s primernim hlajenjem rib takoj po ulovu, tako da je v zabojih, v katerih se ribe hranijo oz. prodajajo, zadostna količina ledu in še bi lahko naštevali.

Fotografiji: E. Leclerc

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA