Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Živila in pijača
Živila in pijača
16. april 2018

V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu RASFF je obvestilo o prehranskem dopolnilu, ki je (bilo) na voljo tudi v Sloveniji.

Podatki o izdelku
Izdelek: Bio grenka marelična jedrca
Blagovna znaka: Hanoju
Neto teža: 250g in 500g
Uporabno najmanj do: 31.12.2018
Dobavitelj: BTI KI Trening, Razvoj potencialov d.o.o., Novi svet 6, 4220 Škofja Loka
Izdelka sicer ni več v prodaji od 15.11.2017, a zaradi dolgega roka uporabe je možno, da ga imajo potrošniki še doma.

Vzrok odpoklica
V prehranskem dopolnilu je presežena najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline, zato predstavljajo tveganje za zdravje.

ZPS svetuje
Zaradi dolgega roka uporabe je možno, da imajo potrošniki to živilo doma. V tem primeru ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Jedrca mareličnih koščic (grenka ali sladka) predstavljajo resno tveganje za zastrupitev z cianidom. (mnenje Evropske agencije za varnost hrane, EFSA, april 2017). Jedrca mareličnih koščic vsebujejo amigdalin (cianidni glikozid), ki se ob žvečenju spremeni v cianid. V primeru zastrupitve s cianidom prenos kisika med celičnim dihanjem preneha delovati, nastopi lahko smrt.

Zastrupimo se lahko že z zaužitjem enega večjega jedrca ali dveh do treh manjših, smrtna doza pa je odvisna od človekove teže, zato so otroci bolj izpostavljeni. Jedrca naj bi učinkovala kot pomoč pri zdravljenju raka, a opozarjamo, da znanstvenih dokazov za to trditev ni. Znani so le smrtni primeri zaradi zastrupitve z mareličnimi jedrci.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA