Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Živila in pijača
Živila in pijača
05. junij 2020

Objavljen je odpoklic svežega fileja tune iz trgovin Lidl.

Opis živila
Ime živila: "Sveži file tune Sashimi" (Thunnus albacares)
Trgovsko ime: Marinblu
Serija / LOT: MAR2005291091
Opis pakiranja: pakirano v modificirani atmosferi
Neto teža: 0,390g
Rok uporabe: 7.6.2020
Proizvajalec: Marinblu d.o.o., OIC Hrpelje 20, Kozina
Država izvora: Vietnam
Prodajno mesto: trgovska veriga Lidl Slovenija

Vzrok odpoklica
UVHVVR je v okviru obravnave prijave odvzela vzorec, v katerem je bila ugotovljena prisotnost histamina. Živilo je ocenjeno kot neskladno po kriterijih varnosti, saj histamin povzroča različne zdravstvene težave.

ZPS svetuje
V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Histaminska zastrupitev z živili
Histamin v ribah nastaja zaradi delovanja bakterij v ribjem mesu ob prekinjeni hladni verigi, od ulova do potrošnika. Histamin se v ribah lahko začne tvoriti ob ugodni temperaturi že na ladji med shranjevanjem, med predelavo, v restavracijah, gospodinjstvih itd.

Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev, ki najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina. Znaki in simptomi zastrupitve nastopijo zelo hitro po zaužitju, v roku nekaj minut do dveh ur. Oboleli najprej navajajo pekoče bolečine v žrelu in ustih, navale vročine in rdečico obraza, glavobol in omotico. Pri mnogih se pojavijo krči v trebuhu, slabost, bruhanje in kratkotrajna driska, palpitacije (močno utripanje srca). V hujših primerih lahko pride do zameglitve vida, kožnega izpuščaja, koprivnice, otekline vek, padca krvnega tlaka, otekline jezika, spazma sapnic in izgube zavesti. Simptomi in znaki so običajno blagi in izzvenijo v nekaj urah. Le redko trajajo dlje. Znaki so lahko hujši pri bolnikih, ki jemljejo zdravila, ki upočasnijo razgradnjo histamina.

Vir in več informacij o zastrupitvi s histaminom: spletna stran NIJZ.

Fotografija je simbolna

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA