Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Otrok
Otrok
16. oktober 2018

V sistemu hitrega obveščanja o nevarni hrani in krmi na skupnem evropskem trgu RASFF je set za zajtrk, ki je bil na voljo tudi v Sloveniji.

Podatki o igrači
Izdelek: Set za zajtrk Cars, 3-delni
EAN koda: 4043891230749
Številka artikla: 23074088
Lot: 06-015385-17-10
Dobavitelj: p:os Handels GmbH, Nemčija
Prodajalec: Mueller Drogerija d.o.o., Tacenska cesta 26, Ljubljana
Izdelek je bil v prodaji od marca 2018 do 26.9.2018.

Vzrok odpoklica
Ugotovljena je bila previsoka specifična migracija svinca, zato izdelek predstavlja tveganje za zdravje.

ZPS svetuje
V primeru, da imate ta set doma, ga odstranite iz dosega otrok. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Svinec
Znanstveni odbor za hrano je leta 1992 v poročilu `Morebitno zdravstveno tveganje zaradi svinca v hrani in pijači´ sprejel mnenje, da je sprejemljivi tedenski vnos svinca trenutno 25 μg/kg telesne teže. Majhno količino svinca lahko najdemo v živilih rastlinskega in živalskega izvora. Povečana koncentracija svinca v okolju, posledično pa tudi v živilih, je posledica onesnaženosti, saj se svinec najpogosteje uporablja pri izdelavi akumulatorjev, baterij, fitofarmacevtskih sredstev in v gradbeništvu.

Fotografiji: Zdravstveni Inšpektorat

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA