Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Otrok
Otrok
23. november 2016

Uvoznik je objavil odpoklic punčke Fashion.

Podatki o izdelku
Izdelek: punčka Disney Fashion
Pakirano: 1 kom v škatli
Označbe na embalaži: no. 395a
Proizvajalec: AM.Int.Grov.ltd
Država porekla: Kitajska
Distributer: Epik Edin d.o.o., Cesta prvih borcev 21, 8250 Brežice

Vzrok odpoklica
Igrača je bila analizirana v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Opravljene analize vzorca igrače v so pokazale, da igrača vsebuje di-2-etilheksil ftalat (DEHP) v koncentraciji 2,5% (čevlji) in 3,7% (roke in noge), ter di-izononil ftalat (DINP) 0,67% (čevlji) ter 1,1% (roke in noge)

Izdelek ni skladen z Uredbo o varnosti igrač in predstavlja resno tveganje za zdravje otrok.

Zps svetuje
V primeru,da imate igračo doma, jo odstranite iz dosega otrok. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Ftalati
Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta. Ftalati DEHP in DBP (preizkušeno na živalih ali enoceličnih organizmih): so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja, osvežilcih zraka.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA