Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izdelki splošne rabe
Izdelki splošne rabe
13. julij 2021

Prehransko dopolnilo je bilo odpoklicano zaradi vsebnosti potencialno škodljive snovi 2-kloroetanol.

Podatki o izdelku

Naziv izdelka: Abtei Magnesium Calcium + D3
Lot: L 9320150, L 0080520
Rok uporabe: 30.08.2021, 28.02.2022
Pakiranje: 42 tablet
Proizvajalec: OMEGA PHARMA DEUTSCHLAND GMBH, Benzstraße 25, 71083 Herrenber Handelsregister Amtsgericht Stuttgart HRB 749156, Nemčija
Distributer: Adriatic BST d.o.o., Verovškova 55, 1000 Ljubljana, Slovenija

Razlog odpoklica

Zaradi dokazane vsebnosti 2-kloroetanola v izdelku, v primeru dolgotrajnega uživanja ni mogoče izključiti neželenih učinkov na zdravje. 2-kloroetanol je vhodna snov pri proizvodnji etilenoksida, čeprav etilenoksida v izdelku ni bilo mogoče zaznati. Zaradi pomanjkanja znanstvenih ugotovitev je 2-kloroetanol klasificiran kot enakovreden etilenoksidu in ocenjen kot potencialno zdravju škodljiv. Etilenoksid se smatra kot mutagen in rakotvoren že pri nizkih koncentracijah v hrani.

ZPS svetuje

V primeru, da imate to živilo doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA