Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
23. julij 2018

Komite za notranji trg in zaščito potrošnikov (IMCO) v evropskem parlamentu je z veliko večino (33 glasov za, 3-je proti in en vzdržan) sprejel poročilo o dvojni kakovosti izdelkov na skupnem evropskem trgu in pozval evropsko komisijo naj se tega problema resno loti.

Kot je med drugim zapisano v poročilu, ni namen standardizacija živil po celotni EU in proizvajalci seveda lahko prilagajajo recepture, dokler pri tem ne zavajajo potrošnikov. Pomembno pa je, da je v poročilu jasno opredeljeno, da okus potrošnikov na lokalnem trgu (kar proizvajalci prepogostokrat uporabljajo kot utemeljitev zakaj različne recepture in kakovost) ne more biti izgovor za manj kakovostne izdelke na nekaterih trgih.

Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Upamo, da bo industrija sporočilo slišala jasno in glasno: na skupnem evropskem trgu ni prostora za dvojno kakovost izdelkov. Ne glede na to, v kateri državi EU potrošniki živijo, izdelki, ki jih kupujejo morajo biti enake kakovosti, kot jih pričakujejo, glede na znamko in embalažo."

Veseli nas, da je evropski parlament pozval Komisijo naj zagotovi večjo podporo potrošniškim organizacijam pri aktivnostih na področju dvojne kakovosti izdelkov. Eno izmed glavnih področij delovanja potrošniških organizacij je namreč prav preizkušanje kakovosti izdelkov, a glavna ovira, da bi bilo preizkušenih izdelkov še več - je predvsem pri potrošniških organizacijah v novih državah članicah - pomanjkanje sredstev za testiranje.

V poročilu je tudi predlog, da se izoblikuje enotna metodologija za celotno EU po kateri bi preverjali dvojno kakovost izdelkov.

Poročilo bo v evropskemu parlamentu predstavljeno septembra in takrat bodo evropski poslanci o poročilu tudi glasovali. Potrošniške organizacije pričakujemo, da bo naslednji korak sprememba Direktive o nepoštenih poslovnih praksah. Jasno mora biti, da je prodaja izdelkov različne kakovosti v različnih državah, a enake blagovne znamke in v enaki embalaži, zavajanje potrošnikov.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA