Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
22. september 2016

Po objavljenem predlogu Evropske komisije smo se le na ped približali času, ko gostovanje z mobilnim telefonom v državah Evropske unije ne bo več zahtevalo dodatnih stroškov. Po (umaknjeni) ideji, da bi prosto gostovanje omogočili zgolj za določeno časovno obdobje, je novi predlog namreč brez časovnih (ali kolilčinskih) omejitev, a še vedno z varovalko, ki bi operaterjem omogočala, da ukrepajo proti tistim, ki bi sistem izkoriščali.

15. junija 2017 naj bi vendarle dočakali konec pribitkov za uporabo storitev v Evropski uniji. Med gostovanjem v eni od preostalih 27 držav EU, na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu bomo za pogovore, poslana sporočila in prenos podatkov od sredine junija odšteli natančno toliko kot v domačem omrežju, kar velja tudi za porabo zakupljenih količin.

Potrošniške organizacije smo zadovoljne, da je Evropska komisija upoštevala naše mnenje o nedopustnosti kakršnih koli časovnih (ali celo količinskih) omejitev, saj bi z njimi samo kaznovali vse potrošnike zaradi nekaj (potencialnih) kršiteljev. Njih omenja tudi nov predlog, saj naj bi po mnenju komisije popolno odprtje trga lahko povzročilo zlorabo koncepta `gostovanje kot doma´ oziroma RLAH (roam like at home). V določenih državah je namreč naročnina na mobilne storitve cenejša kot v drugih (pogosto zaradi nižje kupne moči prebivalcev) in lahko bi se zgodilo, da bi te naročniške pakete začeli preprodajati po drugih državah – seveda ne uradno, pač pa na sivem trgu. Posledično bi se lahko zgodilo, da bi operaterji v takšnih `poceni´ državah morali dvigniti cene za svoje uporabnike.

Nov predlog zato pušča odprto možnost onemogočanja uporabe storitev potrošnikom, ki bi sistem zlorabili (denimo tako, da bi bili stalno v tujini, pa pri tem ne bi imeli kartice operaterja iz države stalnega bivališča in podobno), pri čemer zaenkrat še ni jasno, kako bodo operaterji to preverjali in na kakšen način bodo obvestili potrošnika. Vsekakor pa je glavna težava povezana z dogovorom med operaterji o veleprodajni ceni storitev, ki je po našem mnenju trenutno še vedno dva- do štirikrat previsoka glede na cene v domačih omrežjih.

V naslednjih tednih bo predlog Evropske komisije romal skozi običajno proceduro, ki jo bomo skrbno spremljali, hkrati pa bomo očitno potrošniki morali biti pozorni na še eno malenkost. Uredba namreč dovoljuje operaterjem, da potrošnikom ponudijo drugačne opcije, ki ne upoštevajo koncepta `gostovanje kot doma´, pri čemer si predstavljamo, da bi potrošnik dobil kakšno drugo ugodnost. Vsekakor bo treba biti pozoren na to dodatno ponudbo in se zavoljo enega popusta ne odreči res uporabni možnosti gostovanja brez stroškov po celotni EU.

Zadovoljstvo ob skorajšnji ukinitvi dodatnih stroškov med gostovanjem v državah EU precej zmanjša dejstvo, da v uredbo niso zajeti klici in sporočila iz matične države v ostale države EU (denimo iz Slovenije na Hrvaško ali v Nemčijo). Te cene še naprej ostajajo neregulirane, poziv Evropske potrošniške organizacije BEUC Evropski komisiji zaenkrat še ni naletel na odobravanje, a v smislu skupnega evropskega telekomunikacijskega trga je takšen položaj vsaj nenavaden. Z aktivnostim na tem področju bomo zato (še glasneje) nadaljevali. Več o tej problematiki smo zapisali v naslednjem prispevku.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA