Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
15. julij 2016

Evropska potrošniška organizacija BEUC je po posvetu z nacionalnimi potrošniškimi organizacijami (tudi Zvezo potrošnikov Slovenije) evropskima komisarjema Andrusu Ansipu in Güntherju Oettingerju poslala zahtevo, naj ob obravnavi skupnega telekomunikacijskega trga upoštevata tudi klice in sporočila iz nacionalnih omrežij v druge države EU. Njihova cena namreč lahko doseže tudi več kot evro na minuto.

Tudi naši potrošniki so se Zvezi potrošnikov Slovenije že večkrat pritožili nad nelogičnostjo obračunavanja klicev in pošiljanja kratkih sporočil v druge države EU. Pri slovenskih operaterjih boste morali za minuto klica iz fiksnega telefona plačati med 5 in 26 centov, iz mobilnega pa od 43 do 49 centov. Za povrh je cena klicev lahko različna tudi glede na to, ali kličete fiksno ali mobilno številko, pri operaterju T-2 pa je pomembno tudi v omrežje katerega operaterja kličete, kar vse skupaj še dodatno zaplete.

A to ni vse, kar plačujejo potrošniki pri komuniciranju z ostalimi državami EU. Mobilni operaterji jim v zadnjih dveh letih zaračunajo tudi vsak poslani SMS neslovenskemu uporabniku. Cena sploh ni nizka, saj sega od 7 centov (Me2) pa kar do 22 centov (Simobil). Če vemo, da za minuto klica iz EU v Slovenijo plačamo `zgolj´ dodatek v višini 6,1 centa, za poslano kratko sporočilo pa 2,44 centa, potem zelo težko govorimo o dejanskemu pokrivanju stroškov ...

Ker je problem vseevropski – cene klicev v EU iz nekaterih držav lahko celo presežejo 1 evro na minuto, za SMS pa je treba plačati tudi 40 centov, je BEUC sprožil akcijo, s katero želi tudi te cene spraviti v paket enotnega telekomunikacijskega trga. Njegove dobrobiti so najbolj znane iz takoimenovane evrotarife, ki je poskrbela za občutno znižanje cen storitev med gostovanjem, prihodnje leto pa naj bi prinesla celo enake cene klicev, poslanih sporočil in prenosa podatkov, ne glede na to, ali bomo v Sloveniji ali v kakšni drugi državi EU (skupaj z Islandijo, Norveško in Liechtensteinom).

Po preučitvi razmer in cen v posameznih državah je BEUC zbrane podatke dodal pismu, ki ga je poslal dvema evropskima komisarjema, Andrusu Ansipu in Güntherju Oettingerju. V njem poudarja, da je za naslednji korak pri vzpostavitvi enotnega trga telekomunikacij v EU treba zaključiti s prakso neosnovane diskriminacije cen, ko gre za komuniciranje iz domače v druge države EU. Seveda je jasno, da morajo operaterji pokriti stroške, ki pri tem nastanejo, skupaj z razumnim pribitkom, a zbrani podatki kažejo, da je ta pribitek danes bistveno previsok, ocenjujejo, da doseže tudi več 500 % glede na veleprodajne cene.

Pod pismo se je že podpisalo 35 evropskih poslancev, ki so najbolj v stiku z dogajanjem na telekomunikacijskem področju.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA