Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trg in cene
Trg in cene
22. april 2016

Letošnja sprememba najvišjih določenih cen gostovanja storitev mobilne telefonije med gostovanjem v drugih državah Evropske unije naj bi bila zadnja pred dokončno ukinitvijo dodatnega stroška – a je hkrati tudi najbolj zapletena. V Evropski uniji bomo namreč od 30. aprila naprej plačevali pribitke na domače cene, zato bo skupna cena storitev odvisna od izbranega mobilnega paketa. In lahko bo tudi višja kot do zdaj!

Še najbolj preprosto je s ceno dohodnega klica. Ker zanj v Sloveniji ne plačamo ničesar, bomo v tujini vedno plačevali pribitek v višini 0,013908 evra z vključenim DDV. Pri tem se obračuna vsaka sekunda posebej.

Odhodni klici in SMS
Dovolj preprosto bo tudi ugotavljanje cene klicev in pošiljanja sporočil za tiste, ki imajo v paket vključene neomejene količine. V EU (skupaj z Norveško, Liechtensteinom in Islandijo) bodo namreč od 30. aprila plačevali 0,061 evra za vsako minuto odhodnega klica in 0,0244 za oddano sporočilo SMS. Pri klicu se prvih 30 sekund obračuna skupaj, nato pa vsaka sekunda posebej (obračunski interval 30/1).

V primeru, ko je v paket vključena določena količina klicev ali sporočil, se zgoraj omenjeni pribitek zaračunava do porabljenih količin (te se, torej, po novem porabljajo tudi v tujini), nato pa pride na vrsto drug scenarij, in sicer se pribitek zaračunava na slovensko ceno odhodnega klica ali poslanega sporočila izven zakupljenih količin. Ta scenarij je enak kot v primeru, da plačujete storitve po porabi, algoritem zaračunavanja pa je precej zapleten.

Še najslabše se bo godilo tistim, pri katerih je cena storitev v slovenskem omrežju višja od do zdaj regulirane cene v Evropski uniji (odhodni klici 0,2318 €/min, sporočila SMS 0,0732 €). V tem primeru bodo uporabniki namreč tudi v EU plačali slovensko ceno, kar pomeni, da bo zanje gostovanje dražje kot je bilo do zdaj. Najbolj pogosto se bo to zgodilo pri kratkih sporočilih, ki izven zakupljenih količin praktično nikoli niso cenejša od 7 centov.

Če domača cena ne presega do zdaj regulirane cene gostovanja, ji bo v tujini dodan pribitek (0,061 evra za odhodni klic in 0,0244 evra za poslano sporočilo), a le, če cena skupaj s pribitkom ne bo presegla sedanje regulirane cene. V tem primeru bo uporabnik tudi v EU plačal zgolj domačo ceno.

ZPS svetuje
Gostovanje v Evropski uniji za veliko večino uporabnikov še nikoli ni bilo tako ugodno, kot bo po 30. aprilu 2016. A to vseeno ne pomeni, da ne bo povzročalo dodatnih stroškov. Zavedati se morate predvsem dejstva, da boste odslej tudi v tujini porabljali svoje v Sloveniji zakupljene količine, kar je še zlasti pomembno pri prenosu podatkov. A tudi, če ne boste porabili vse količine, vas bo 100 MB v EU stalo dodatnih 6,1 evra, 1 GB pa že 61 evrov – kar pomeni, da vam bo operater moral poslati opozorilo o presežni porabi. Ti stroški bodo še bistveno višji, ko boste presegli v paketu zakupljeno količino ali pa, če prenos podatkov plačujete po porabi. Pred potjo v (evropsko) tujino se vsekakor prepričajte, kakšna bo cena storitev (na spletnih straneh, preko klicnega centra ali pa z obiskom operaterjevega naročniškega centra), če pa želite uporabljati večjo količino mobilnih storitev, bo zelo verjetno najbolje, da se odločite za nakup dodatne opcije.

Prenos podatkov
Pri prenosu podatkov v Evropski uniji velja zelo podoben način ugotavljanja cene. Do porabe v Sloveniji zakupljenih količin bo treba za vsak MB plačati 0,061 evra, obračunski interval je 1 kB. Kasneje je veliko odvisno tudi od operaterjev in izbranega paketa. Način obravnave in določanja cene prenosa podatkov izven zakupljenih količin je namreč načeloma enako kot v Sloveniji, le pravila dodajanja pribitka je treba upoštevati. Tudi v tem primeru se lahko zgodi, da bo cena prenosa podatkov višja kot doslej, če je slovenska cena višja od 0,244 €/MB.

Dodatne opcije
Operaterji bodo lahko še naprej ponujali dodatne opcije za gostovanje v tujini, pri čemer bo treba za doseganje praga njihove upravičenosti večinoma porabiti več storitev kot do zdaj. Pred gostovanjem se zato vedno znova vprašajte, ali boste storitve mobilne telefonije v tujini res uporabljali tako pogosto, da bo dražje plačevati pribitke kot kupiti določeno količino storitev vnaprej. Pri operaterju tudi preverite, ali se je kaj spremenila ponudba, saj so jo morali pri določenih paketih prilagoditi zahtevam regulatorja.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA