Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trg in cene
Trg in cene
25. maj 2021

Pred dnevi sem v večjem slovenskem trgovskem centru kupil prenosni računalnik. Doma sem ugotovil, da so priložena navodila za uporabo le v angleškem jeziku. Menim, da bi moral trgovec izročiti navodila za uporabo tudi v slovenskem jeziku. Kako je prav?

Na podlagi določil Zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS) morajo ponudniki potrebne informacije glede značilnosti, uporabe in namenskosti izdelka potrošniku posredovati v slovenščini oziroma v jeziku, ki je potrošniku na območju Republike Slovenije zlahka razumljiv. Namesto besednega sporočanja so dopustni tudi splošno razumljivi simboli in slike (15. člen). Podobno določa tudi 2. člen Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot).

Podrobnejša določila glede navodil za uporabo vsebuje 33. člen ZVPot. Ta člen določa:

  • da mora proizvajalec blagu, pri katerem je za pravilno uporabo potreben določen postopek ali bi potrošnik z njegovo napačno uporabo lahko povzročil nevarnost zase ali za druge ali onesnažil okolje, priložiti navodila za uporabo;
  • da so navodila za uporabo lahko tudi prilepljena ali natisnjena na blagu oziroma na njegovi embalaži;
  • da je navodilo za uporabo lahko v obliki besedila, slike ali skice oziroma je lahko kombinacija teh oblik;
  • da mora biti vsebina navodila za uporabo potrošniku lahko razumljiva in mu mora omogočiti pravilno uporabo izdelka;
  • da mora biti v primeru, kadar je blago namenjeno prodaji na ozemlju Republike Slovenije, navodilo za uporabo v celoti v slovenskem jeziku;
  • da je navodilo za uporabo dolžno predložiti tudi podjetje pri prodaji blaga potrošnikom.

Pripominjamo, da lahko v primeru kršitve 33. člena ZVPot ukrepa tržni inšpektorat. Če ugotovi, da blagu ni priloženo navodilo za uporabo v skladu s 33. členom ZVPot, lahko izda odločbo, s katero prepove prodajo tega blaga do odprave pomanjkljivosti oziroma podjetje kaznuje s predpisano globo.

Avtorica: Jana Turk

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA