Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPS svetuje, potrošnik privarčuje

Energijska učinkovitost je besedna zveza, ki je zaradi energetske krize čedalje bolj aktualna. Kolikšen pa je v resnici potencial prihranka pri novih gospodinjskih aparatih?

Zamenjava starega, a še delujočega gospodinjskega aparata v času vsesplošne draginje za marsikoga ne pride v poštev. Pa vendar nove naprave pripomorejo k varčevanju z energijo in k razbremenitvi elektroenergetskega sistema, dolgoročno pa tudi k razbremenitvi gospodinjskega proračuna.

Varčevanje z energijo je torej na dnevnem redu, zato smo malce pobrskali po arhivih testiranj, ki jih opravljamo potrošniške organizacije.

Pomivalni stroj

Testi pomivalnih strojev, ki smo jih opravili v zadnjih letih, so pokazali od 30- do 50-odstotne razlike v obratovalnih stroških med najbolje in najslabše ocenjenimi modeli.

ZPS nasvet: Pomivalni stroj napolnite do njegove polne zmogljivosti, pri tem pazite, da bo posoda zložena tako, da bo voda dosegla vse površine (preverite navodila za uporabo). Če ima stroj program za prepoznavanje stopnje umazanije posode, ga uporabite, z njim lahko prihranite pri porabi vode in električne energije.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Uporabljajte varčne programe, čeprav trajajo dalj časa. Na ta način boste prihranili največ vode in električne energije.

Pralni stroj

Pralni stroj je velik porabnik energije. Razlike med modeli, ki smo jih testirale potrošniške organizacije, so včasih precejšnje. Med dobro ocenjenimi modeli so lahko razlike v porabi električne energije in vode tudi 20-odstotne, med najboljšimi in najslabšimi testiranimi modeli pa dosežejo tudi 60 odstotkov.

ZPS nasvet: Pralni stroj vedno napolnite v skladu z navodili proizvajalca. Izogibajte se pranju perila pri 90 stopinjah Celzija, tudi 60 stopinj naj bo prej izjema kot pravila. Za večino oblačil povsem zadostuje pranje pri 40 stopinjah.

Sušilni stroj

Zadnji test sušilnih strojev je pokazal od 20- do 45-odstotne razlike v porabi električne energije, odvisno od izbranega programa.

ZPS nasvet: Če kupujete nov sušilni stroj, izberite takšnega s toplotno črpalko – v primerjavi s klasičnim kondenzacijskim porabi tudi do 50 odstotkov manj električne energije, kar pomeni, da lahko v povprečju prihranite 70 evrov na leto.

Zamrzovalna skrinja in kombinirani hladilnik

Zamrzovalne skrinje in omare so velik porabnik električne energije. Naši testi so pokazali tudi do 60-odstotne razlike med najboljšimi in najslabšimi modeli (z 200 do 300 litri uporabne prostornine). Pri manjših modelih (120 do 150 litrov uporabne prostornine) je bila razlika med najbolje in najslabše ocenjenim manjša, a še vedno 30-odstotna.

Poraba električne energije pri najbolj varčnem kombiniranem hladilniku (z zamrzovalnikom) je lahko za skoraj 50 odstotkov manjša kot pri najslabše ocenjenem.

Energijska nalepka

Razlike v porabi energije so včasih res velike, ne glede na kategorijo izdelka. Potrošniške organizacije ne moremo testirati vseh izdelkov, zato je priporočljivo, da si pred novim nakupom podrobneje ogledate energijsko nalepko.

Že kar nekaj skupin izdelkov ima novo nalepko, katere glavna značilnost je, da se lestvica učinkovitosti začne pri A in konča pri G, merila za razvrščanje v energijske razrede pa so zaostrena.
Pogled v evropsko podatkovno zbirko za označevanje energijske učinkovitosti (EPREL), v katero morajo proizvajalci vpisati vsak izdelek, ki ga dajo na trg, razkriva, da je v najvišjem razredu ravno zaradi zaostrenih meril precej manj izdelkov, kot bi pričakovali.

V zbirki je denimo trenutno registriranih 8408 pomivalnih strojev, a jih je le 92 v najvišjem energijskem razredu A. V razredu B jih 275, največ, in sicer 3694 izdelkov, pa je energijskem v razredu E.

favicon Spletni kalkulator BELT: izračunajte porabo energije

Loading...

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več