Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPS svetuje, potrošnik privarčuje

V spletni anketi smo vas spraševali o izkušnjah z zamenjavo banke. Nezadovoljnih vas je bilo le osem odstotkov, več kot polovica je prihranila.

Razlogi za zamenjavo banke

Razlog za zamenjavo banke niso le prihranki, tretjina se vas je za to odločila zaradi najema kredita pri drugi banki, slabih 40 odstotkov zaradi nezadovoljstva z odnosom stare banke. Dobra polovica je kot razlog navedla prihranke in približno toliko vas je tudi dejansko prihranilo.

Letni prihranki tudi več kot 200 evrov

Prihranek je odvisen od vaše porabe bančnih storitev in stroškov, ki jih plačujete sedaj. Pet odstotkov vas je prihranilo več kot 200 evrov na leto, devet odstotkov več kot sto evrov. Večina tistih, ki ste prihranke dosegli, je prihranila med 50 in 100 evri na leto.

Vzpodbudni so tudi rezultati glede zadovoljstva z zamenjavo banke. Nezadovoljnih vas je bilo le osem odstotkov, skoraj tri četrtine pa zadovoljnih ali zelo zadovoljnih.

ZPS nasvet

Banka enkrat letno pošlje poročilo o letnih stroških oziroma obračun nadomestil. Preverite, kakšen znesek letno plačate svoji banki.

Zamenjate lahko banko, ali pa račun/paketni račun znotraj vaše banke.

Za izračun letnih stroškov uporabite naš Primerjalnik osebnih bančnih računov.

Digitalno spretnejši poleg ponudbe bank pri nas upoštevajte tudi tuje spletne banke kot sta N26 in Revolut.

Če odplačujete kredit alii mate druge neporavnane obveznosti do banke, je zamenjava otežena ali celo ni mogoča.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več