Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPS svetuje, potrošnik privarčuje

Naše prehranjevalne navade so pripeljale do točke, ko je odpadna hrana postala eden večjih globalnih izzivov današnjega časa. Zavržki hrane po nepotrebnem obremenjujejo okolje, hkrati pa imajo tudi etične in finančne posledice. Danes, v času prehranske draginje, je preudarno ravnanje s hrano še toliko bolj pomembno.

Hrana je preveč dragocena dobrina, da bi jo zavrgli

Odpadna hrana vpliva na povečevanje emisij toplogrednih plinov in prispeva k podnebnim spremembam. Poleg tega ogroža tudi našo prehransko varnost, razpoložljivost hrane ter pomembno vpliva na zviševanje cen. V luči draginje je zato še toliko bolj pomembno, da si prizadevamo k uvajanju ukrepov, s katerimi bomo vplivali na zmanjšanje deleža zavržene hrane.

Posameznik lahko prihrani do 170 evrov na leto

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije smo v letu 2021 zavrgli 68 kg hrane na prebivalca. Od tega naj bi 38 % predstavljalo še užitni del.

Izračunali smo povprečno ceno petih živil, ki smo jih na ZPS testirali v zadnjih dveh letih. Povprečna cena na kilogram znaša 6,65 evra. To pomeni, da posameznik, ki v enem letu zavrže 26 kg še užitne hrane, v smeti vrže 170 evrov, štiričlanska družina skoraj 700 evrov. Seveda gre le za oceno, ki je lahko glede na izdelke, ki jih zavržete nižja ali višja, a če želite prihraniti skrbno načrtujte porabo hrane in je nikakor ne mečite stran.

Ker največ odpadne hrane nastane v domačih gospodinjstvih, smo pripravili nekaj nasvetov, kako lahko vsak izmed nas s preudarnim ravnanjem zavrže manj hrane in s tem prihrani.

Kako porabiti hrano, ki nam je ostala?

zavrzite-manj-hrane-1

Star, posušen kruh lahko uporabimo za pripravo kruhovih kock oz. »krutonov«. Te lahko posujemo po juhi ali jih uporabimo pri pripravi solat. Iz starega kruha je mogoče pripraviti tudi kruhove cmoke, francoski opečenec ali drobtine.

zavrzite-manj-hrane-2

Iz prezrelega sadja, na primer jabolk, hrušk ali breskev, lahko pripravimo čežano, kompot ali sadni zavitek.

zavrzite-manj-hrane-3

V primeru, da smo skuhali preveč riža lahko iz ostanka spečemo rižev narastek.

ZPS nasvet

Količino odpadne hrane lahko zmanjšamo, če obroke načrtujemo vnaprej. Pred odhodom v trgovino si pripravimo nakupovalni seznam, pri tem pa upoštevajmo tudi živila, ki jih že imamo doma.

Če imamo na zalogi prevelike količine hitro pokvarljivih živil, jih zamrznimo ali predelajmo ter tako podaljšajmo njihov rok uporabnosti.

Skuhajmo le toliko, kolikor bomo pojedli. V primeru, da pripravimo preveč hrane, ostanke ustrezno shranimo ali predelajmo in uporabimo kasneje.

Spremljajmo rok uporabnosti živil in upoštevajmo razliko med 'porabiti do' in 'uporabno najmanj do'.

V trgovini kupujmo izdelke z daljšim rokom uporabnosti, če vemo, da jih ne bomo kmalu pojedli. Na zmanjšanje količin zavržene hrane pa lahko vplivamo tudi z nakupom izdelkov tik pred iztekom roka, a le, če vemo, da bomo živila lahko takoj porabili. Na rok uporabnosti bodimo pozorni tudi doma in najprej porabimo tiste izdelke, ki jim bo rok prej potekel.

Loading...

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več