Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPS svetuje, potrošnik privarčuje

Na trgovskih policah najdemo širok izbor gotovih jedi in predpripravljene hrane. Zaradi praktičnosti so ti izdelki postali vedno bolj priljubljena izbira med potrošniki, vendar so v primerjavi z osnovimi živili v nepredelani obliki tako s cenovnega, kot tudi s prehranskega vidika manj priporočljiva izbira.

Z izbiro nepredelanih živilskih izdelkov lahko prihranimo

Ceno porcije pokovke lahko zmanjšamo, če namesto predpripravljene izberemo surovo kuruzo namenjeno pripravi pokovke doma. Tovrsten predpripravljen slan prigrizek ima namreč lahko tudi več kot tri krat višjo ceno na enoto v primerjavi s surovo koruzo.

Podobno velja tudi za druga predelana živila. Namesto dražjih predpripravljenih stročnic v konzervi, kot so fižol, leča in čičerika, raje izbirajmo surove stročnice v zrnju, ki jih namočimo in skuhajmo sami. Prav tako odsvetujemo nakup gotovih ali pol-gotovih jedi, kot so predpripravljen namaz iz čičerike, vnaprej kuhana polenta ali predpripravljena zmes za palačinke. Tudi te jedi lahko hitro in preprosto pripravimo kar sami in tako na letnem nivoju znatno prihranimo.

Predpripravljena živila vsebujejo več aditivov, maščob, sladkorja in soli

V splošnem velja, da je predelanim živilskim izdelkom dodanih več aditivov, prav tako (pre)pogosto vsebujejo veliko dodanih maščob, nasičenih maščob, sladkorja in soli. Zato je tudi s prehranskega vidika priporočljivo, da uživamo čim manj predpripravljenih jedi, čim več pa svežih in lokalo pridelanih živil.

ZPS nasvet

Če le lahko, namesto predpripravljenih raje izbirajmo osnovna živila v surovi obliki.

Z domačo pripravo hrane iz osnovnih živil bomo lahko privarčevali. S tem se bomo izognili tudi nepotrebnim aditivom ter sami uravnavali vsebnost dodanih maščob, sladkorja in soli.

Besedilo: Nina Križnik

Loading...

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več