Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trg in cene
Trg in cene
08. julij 2022

Večina živil naravno ne vsebuje pomembne količine joda, zato je v preteklosti ljudem pogosto primanjkovalo tega minerala. Rešitev je bila uvedba obveznega jodiranja jedilne soli. V Sloveniji jo jodiramo že od leta 1953, s čimer smo do danes uspešno zmanjšali pojavnost motenj delovanja ščitnice.

Uporabo jodirane soli za odpravo bolezni ščitnice je pred približno 200 leti zagovarjal že francoski kemik Jean-Baptiste Boussingault. Med potovanjem po Južni Ameriki je namreč ugotovil, da na območjih, kjer so uživali sol, ki je naravno vsebovala več joda, niso imeli težav z golšo.

Razlog za dodajanje joda soli je tudi splošna razširjenost uporabe soli. Poleg tega je to preprost in cenovno ugoden postopek, ki omogoča razmeroma dobro stabilnost joda.

Jodiranje soli je danes eden najbolj uspešnih javno-zdravstvenih ukrepov za zagotavljanje ustrezne preskrbljenosti prebivalstva z jodom.

Avtorica: Nina Križnik

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več