Sladoled je sladica, ki se še posebno prileže v vročih poletnih dneh, čeprav je klasični vaniljev sladoled glede na pestro ponudbo priljubljen celo leto. Test vaniljevih sladoledov, ki je najbolj številčno zastopan v trgovskih zamrzovalnikih, je pokazal velike razlike predvsem v hranilni vrednosti in sestavinah, pri dveh pa smo odkrili tudi preseženo vrednost enterobakterij oziroma mikroorganizmov.

Na testu smo preverili sestavo, označbo, hranilno vrednost in morebitno vsebnost neželenih mikroorganizmov pri 16 izdelkih blagovnih in trgovskim znamk. Zanimalo nas je tudi, kako okusni so. Znova se je potrdilo, da cena ni merilo kakovosti in da najdražji sladoled ni najbolj kakovosten.

Vse vanilijeve sladolede smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

 • Hranilna vrednost 15%
 • Sestava 15%
 • Mikrobiološki parametri 10%
 • Senzorična ocena 50%
 • Označevanje 10%
 • Osnovna zakonodaja in smernice
 • Skupna ocena: 100%

Hranilna vrednost (15 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo izmerjeno vsebnost maščobe in deklarirano vsebnost sladkorja. Oceni sladkorja in maščobe predstavljata vsaka polovico skupne ocene hranilne vrednosti.

Sestava (15 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo, ali izdelek vsebuje rastlinsko maščobo, število dodanih aditivov in arom ter sestavine »vanilje« v izdelku. Vse tri ocene predstavljajo tretjino skupne ocene sestave.

Mikrobiološki parametri (10 odstotkov skupne ocene)

Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost enterobakterij, skupnega števila mikroorganizmov in bakterije Bacillus cereus. Ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja od najslabše ocene za vsebnost posameznih bakterij. Skupna ocena ne more biti za več kot 10 točk višja od ocene za mikrobiološke parametre, če je ta nezadovoljivo.

Senzorična ocena (50 odstotkov skupne ocene)

Senzorična analiza je potekala v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, ki je v skladu z mednarodnim standardom ISO 22935-2/IDF 99-2:2009. Pri senzorični analizi smo upoštevali 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene videza, barve, konsistence, vonja in okusa. Analizo so izvedli 3 strokovni ocenjevalci.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni smo upoštevali velikost črk, čitljivost označbe, kontrast med podlago in črkami, prisotnost in ustreznost imena izdelka, navedbo hranilne vrednosti, odstopanje izmerjenih vrednosti od deklariranih in navodila za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem.

Osnovna zakonodaja in smernice 

Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Uredba (ES) št. 1924/2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, Uredba (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila, Uredba (ES) št. 1334/2008 o aromah in nekaterih sestavinah živil z aromatičnimi lastnostmi za uporabo v in na živilih, Uredba Komisije (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških merilih za živila, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, NIJZ in NVI, 2019, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

 • Kakšne maščobe vsebuje večina pregledanih sladoledov?
 • Kako se je na testu izkazal sladoled brez mlečnih sestavin (veganski sladoled)?
 • Ali je mogoče izdelati brez enega samega aditiva in arome?
 • Kakšni so bili rezultati mikrobioloških parametrov?
 • Kakšen je idealen sladoled?
 • Zakaj so razlike pri sladoledih opazne že na prvi pogled?

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju