Testirali smo tatarske bifteke. V laboratorij smo jih poslali deset, pet predpakiranih in pet delikatesnih. Preverili smo hranilno vrednost, senzorične in mikrobiološke lastnosti, označbo in trajnostni vidik. Le trije izdelki so bili mikrobiološko neoporečni. Pri kar petih smo zaznali vsebnost zdravju škodljive bakterije listerije.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izbira vzorcev in vzorčenje

Na test smo vključili predpakirane izdelke in tiste iz delikatese. Vzorce smo kupili konec septembra in novembra kot običajni potrošniki (E. Leclerc, Hofer, Mercator, Spar in Tuš v Ljubljani ter Mesni center Luka v Domžalah). Nekateri trgovci so nam sporočili, da imajo tatarski biftek kot sezonski izdelek na voljo le ob koncu leta.

Izračun skupne ocene

 • Hranilna vrednost: 20%
 • Mikrobiološki parametri: 20%
 • Senzorična ocena: 45%
 • Označevanje: 10%
 • Trajnost: 5%
 • Skupna ocena: 100%

Hranilna vrednost (20 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo izmerjeno vsebnost soli in beljakovin. Obe oceni predstavljata po polovico skupne ocene hranilne vrednosti.

Mikrobiološki parametri (20 odstotkov skupne ocene)

Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost bakterij Escherichia coli, Listeria monocytogenes in Salmonella. Ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja od najslabše ocene za vsebnost posameznih mikroorganizmov.

Senzorična ocena (45 odstotkov skupne ocene)

Senzorična analiza je potekala v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju senzorične kakovosti živilskih izdelkov. Upoštevali smo 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene videza embalaže in vsebine, sestave in barve vsebine, teksture, vonja in okusa izdelka. Analizo so izvedli štirje strokovni ocenjevalci.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Upoštevali smo čitljivost označbe, kontrast med podlago in črkami, navedbo hranilne vrednosti, navodila za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem. Ocenili smo tudi prisotnost opozoril. Pri delikatesnih izdelkih, ki niso predpakirani, označbe nismo mogli oceniti.

Trajnost (5 odstotkov skupne ocene)

Pri oceni trajnosti smo upoštevali embalažo ter dodatne oznake in certifikate, kot so Izbrana kakovost Slovenije in ekološka oznaka.

Znižanje ocene

Če je ocena za mikrobiološke parametre pomanjkljivo ali nezadovoljivo, skupna ocena ne more biti višja.

Osnovna zakonodaja in smernice

Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov (UL RS št. 59/2012), Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila, Uredba Komisije (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških merilih za živila, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, NIJZ in NVI, 2019, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

 • Kakšno meso je najboljša izbira za kakovosten tatarski biftek?
 • Koliko aditivov so vsebovali testirani izdelki?
 • Kolikšna je vsebnost maščob, soli in beljakovin v tatarskem bifteku?
 • Kakšni so rezultati seznoričnega dela ocenjevanja?
 • Ali je bila na mikrobiološkem delu testiranja ugotovljena prisotnost zdravju škodljive bakterije?
 • Kakšne ocene so dobili delikatesni izdelki in kakšne predpakirani izdelki? 
 • Ali so na deklaracijah zapisana opozorila? Gre namreč za surov izdelek, narejen iz surovega mesa, ki ni toplotno obdelano, tudi uživamo ga surovega.

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju