Naj bodo pečena na oko, umešana, v omleti, kuhana v solati ali kot sestavina pri pripravi sladic, jajca so nepogrešljiva sestavina pri pripravi mnogih jedi. Ob veliki noči pa krasijo mize kot pisani in okrašeni pirhi.
Tokrat nas je, bolj kot kako in s čim jih pobarvati, zanimalo, kako sveža in kakovostna so jajca, ki jih najdemo na trgovskih policah. Ugotovili smo, da je ponudba pestra in sveža.
V laboratorij smo poslali skupaj 24 pakiranj jajc različnih trgovskih in blagovnih znamk, od tega 11 pakiranj talne oziroma hlevske reje, 7 proste in 6 ekološke reje. Vsa jajca so sveža, kakovostnega razreda A, večina jih spada v masni razred M (53 do 63 gramov).
Merila in izračun skupne ocene
- Kemijski parametri: 40%
- Fizikalni parametri: 30%
- Senzorična ocena: 20%
- Označba: 10%
- Skupna ocena: 100%
Kemijski parametri (40 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo analizirano vsebnost suhe snovi, maščobe in maščobnih kislin omega 3. Na oceno najbolj vpliva vsebnost zadnjih, saj ugodno vplivajo na zdravje, zato si jih v prehrani želimo čim več.
Fizikalni parametri (30 odstotkov skupne ocene)
S posebno napravo (ovoskopom) smo jajcu v lupini preverili morebitno prisotnost določenih napak in izmerili velikost zračnega mehurčka. Ocena je sestavljena iz ocene števila jajc (v pakiranju) z razpokami, ocene velikosti zračnega mehurčka in ocene števila jajc s premikajočim se zračnim mehurčkom.
Senzorična ocena (20 odstotkov skupne ocene)
Šolani preizkuševalci so preverili videz in vonj surovega jajca ter videz, vonj in okus kuhanega.
Označba (10 odstotkov skupne ocene)
Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni smo upoštevali velikost črk, čitljivost označbe in kontrast med podlago in črkami, prisotnost in ustreznost obveznih navedb (ime izdelka, navedba proizvajalca oziroma nosilca živilske dejavnosti, neto količina izdelka), navedbo in način navajanja neobvezne navedbe hranilne vrednosti ter natančnost navodil za shranjevanje izdelka po nakupu.
Osnovna zakonodaja in smernice
- Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom,
- Uredba (ES) št. 589/2008 in št. 598/2008 glede tržnih standardov za jajca,
- Pravilnik o kakovosti jajc (Uradni list RS, št. 106/08 in 26/14 – ZKme-1B),
- Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04),
- Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Kakšne so razlike v ceni?
- Koliko suhe snovi in maščobe vsebujejo?
- Kaj vpliva na vsebnost omega 3 maščob v jajcih?
- Kaj je razkril test s presvetljevanjem, posebno laboratorijsko metodo, ki omogoča vpogled v notranjost jajca?
- Kakšne so bile senzorične ocene?
- Kakšno je pravilno označevanje jajc?
- Katere so najpogostejše okužbe z jajci?
Vsebina le za člane ZPS.
Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.