Vse modele smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Preizkus je skladen s standardom IEC 61121:2012 / EN 61121:2013 – sušilni stroji za gospodinjstva.

S programom za zlaganje v omaro (Cotton cupboard dry) smo sušili vzorce bombaža (brisače, džins, bombažne srajce, rjuho in prevleko za blazino), navlažene na 50-odstotno vlažnost. Z vzorci smo napolnili 70 odstotkov navedene zmogljivosti stroja.

S programom za sintetične/občutljive materiale (Easy care) smo sušili sintetične vzorce (srajce in majice iz sintetičnih vlaken ter iz mešanice bombažnih in sintetičnih vlaken), vse navlažene na 45-odstotno vlažnost. Z vzorci smo napolnili 100 odstotkov navedene zmogljivosti stroja. Vsak preizkus smo ponovili trikrat in izračunali povprečne vrednosti meritev.

Izračun skupne ocene:

 • Natančnost programa: 35%
 • Priročnost: 15%
 • Varčnost: 20%
 • Uhajanje vlage v prostor: 10%
 • Trajanje programov: 10%
 • Zmečkanost perila: 5%
 • Glasnost: 5%
 • Skupna ocena: 100%

Razlaga posameznih meril ocenjevanja

Natančnost programa (35 odstotkov skupne ocene)

Izmerili smo težo vzorca pred sušenjem in po njem, stopnjo vlažnosti po materialih, odstopanje od želene stopnje vlažnosti, razliko stopnje vlažnosti med posameznimi kosi perila in razliko med ponovitvami preizkusa.

Priročnost (15 odstotkov skupne ocene)

Trije strokovnjaki so ločeno ocenili: berljivost, ločljivost in razumljivost navodil, polnjenje in praznjenje stroja, preglednost in razumljivost kontrolne plošče, upravljanje in programiranje stroja, praznjenje predala za zbiranje kondenzata, čiščenje bobna, filtrov in izmenjevalnika toplote.

Varčnost (20 odstotkov skupne ocene)

Izmerili smo porabo energije za posamezen preizkus.

Uhajanje vlage v prostor (10 odstotkov skupne ocene)

Merili smo se učinkovitost zbiranja kondenzata oziroma koliko kondenzata med sušenjem uide v prostor.

Trajanje programov (10 odstotkov skupne ocene)

Merili smo čas sušenja za posamezen program in zabeležili razliko med posameznimi preizkusi.

Zmečkanost perila (5 odstotkov skupne ocene)

Pet moških srajc smo osušili na programu za likanje, težavnost likanja po sušenju pa so ločeno ocenjevali trije strokovnjaki iz laboratorija.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

Trije opazovalci so med celotnim procesom sušenja ocenili stopnjo in vrsto hrupa v najglasnejšem delu cikla in zabeležili druge neprijetne zvoke.

Kaj smo ugotovili na testu?

Sušilni stroj in dva otrokaTestiranje glavnih gospodinjskih aparatov, med katere spadajo tudi sušilni stroji, poteka vse leto. Potrošniške organizacije iz vse Evrope pošiljamo modele v laboratorij, kjer izmerijo njihovo učinkovitost in lastnosti. Rezultate zbiramo v našem testu, kjer jih je mogoče med seboj primerjati. Izbira pravega modela za dosegljivo ceno je tako lažja.

Sušilni stroji so včasih edina rešitev za sušenje perila, kadar nimamo na voljo ustreznih pokritih zunanjih površin, a v slabem vremenu tudi te ne koristijo dosti.

Sušenja perila v bivalnih prostorih ne priporočamo. Prostor se ohladi, zrak v njem pa navlaži. Ponovno segrevanje in razvlaževanje se bo poznalo na mesečnem računu za ogrevanje.

Sušenje perila - nekaj dejstev

Sodobni sušilni stroji s tehnologijo toplotne črpalke so varčni in tudi vedno bolj cenovno dostopni. S številnimi programi lahko sušijo skoraj vse, razen najbolj občutljivih tkanin, perilo pa je mehko brez dodajanja kemičnih mehčalnih sredstev.

V našem primerjalniku boste našli tudi modele, ki so bili testirani v minulih letih. Marsikateri starejši model z dobro oceno je še dobavljiv v trgovinah in še vedno pomeni priporočljiv nakup. Razvoj sušilnih strojev ni tako hiter, da bi morali nujno izbirati le med letošnjimi modeli.

Najboljši med tokrat testiranimi modeli je Miele TCL790 WP, ki je opazno dražji od drugih. Je zelo bogato opremljen, tudi s parnim glajenjem gub. Celo zahteven uporabnik bo pri njem težko našel šibko točko. Mi je nismo našli in lahko model priporočimo vsem, ki si ga lahko privoščijo.

Bosch WQG233D0BY na drugem mestu dovolj natančno suši tako bombažne kot mešane in sintetične materiale, je pa dostop do filtra izmenjevalnika toplote manj priročen. Zmečkanost perila na koncu sušenja je bila celo bolje ocenjena kot pri zmagovalcu, a to velja le za splošni testni program. Dodatnih programov, kot je parno glajenje, ne preizkušamo.

Gorenje DE83/GID je cenovno ugodna izbira, če vas prva dva ne prepričata. Pri meritvah zmogljivosti ni razočaral, nasprotno, dobil je odlično oceno za enakomerno sušenje vseh vzorčnih kosov. Manj navdušujoča je bila izmerjena glasnost med delovanjem, zato svetujemo pazljivost pri postavitvi preblizu bivalnim in spalnim prostorom. Čiščenje filtra izmenjevalnika toplote je nepriročno, aparat tudi ne opozori, kdaj je čiščenje potrebno. Ta filter namreč čistimo le po potrebi, zato tovrstno opozorilo pogrešamo. Kljub temu za razumno ceno dobite sodoben sušilnik.

Gorenjev model ne bo všeč tistim, ki jim je mar za okolje. Za hladilni plin namreč uporablja r134a, ki sicer ne vpliva na ozonsko plast, vendar so pri njem odkrili delni vpliv na globalno segrevanje. Kjotski protokol iz leta 1997 je zato ta plin uvrstil na seznam tistih, katerih uporaba se mora zmanjšati, vendar v zahtevi ni nobene časovnice.

Enak plin žal uporablja tudi Samsung DV80TA020DE/LE. Da gre drugače, dokazuje že Gorenje DE82/GD nižje na seznamu, z izboljšano različico r450a, ki ima za 60 odstotkov manjši okoljski vpliv, vsi drugi modeli pa uporabljajo najsodobnejši r290, ki opaznega okoljskega vpliva nima.

Kako izbrati sušilni stroj?

Edina priporočljiva izbira je model s toplotno črpalko. Brez nje le izjemoma, denimo za vikend ali podobno začasno bivalno enoto, kjer se sušilni stroj ne uporablja pogosto in poraba energije ni tako pomembna. V gospodinjstvu pa je razlika opazna.

Sušilni stroj - uporaba

Klasični kondenzacijski stroji za povprečno sušenje bombažnega perila porabijo skoraj štirikrat več, kar preračunano pomeni, da za dva cikla sušenja v stroju s toplotno črpalko plačamo 25 centov energije, v starem pa že cel evro. Trenutno je cena elektrike sicer regulirana in znižana, a kaže, da je pred nami čas podražitev.

Funkcionalnosti sušilnih strojev

Drugo merilo izbire so funkcionalnosti, ki jih aparati ponujajo. Pri sušilnih strojih so to pretežno nabori dodatnih programov, njihovo število pa vpliva na ceno modela. Naši podatki kažejo, da v povprečju uporabniki večinoma uporabljajo le dva programa, enega za bombaž in drugega za občutljivo perilo oziroma sintetične mešanice.

Tudi pri stopnjah vlažnosti sta najpogosteje izbrani le dve: za zlaganje v omaro in za likanje, ki je nekoliko višja, da perila ni treba ponovno vlažiti. Te programe ponujajo tudi najbolj osnovni modeli, kar lahko izkoristite, če iščete cenovno ugoden nakup.

Sušilni stroj - funkcionalnosti

Seveda ne trdimo, da drugi programi niso uporabni. Poleg tistih za hladno sušenje občutljivih materialov, kot je volna, so zanimivi tudi programi za prezračevanje športne obutve (s posebnim nosilcem, da se obutev ne premetava po bobnu), parni programi za osveževanje in glajenje gub ter seveda povezave s pametnimi aplikacijami in s pralnim strojem.

Dodatne možnosti so lahko koristne, a bodo, če jih ne boste uporabljali, le drag dodatek.

Ali je bolje sušiti z varčnim programom (eko)?

Vse več sušilnih strojev ponuja varčni program, ki ga v naših testih ne ocenjujemo, zato smo se v laboratoriju lotili ločenega preizkusa.

Perilo v sušilnem stroju

Pri izbranem naboru modelov smo primerjali varčne in standardne programe ter prišli do zanimivih ugotovitev. Varčni programi res prihranijo nekaj energije, poleg tega so bili v posameznih primerih celo hitrejši od običajnih.

Vendar razlika v porabi ni bila velika, žal tudi učinek sušenja ni dosegal pričakovanj. Perilo ni bilo enakomerno posušeno, občasno je vlažnost celo toliko odstopala, da bi uporabnik ponovil sušenje, najverjetneje z običajnim programom, s tem pa izničil prihranek varčnega programa.

Če ima vaš stroj varčni program, ga preizkusite. Če bo perilo dovolj suho, boste na letni ravni prihranili nekaj evrov. V nasprotnem primeru raje uporabljajte običajne programe.

Primerjava: koliko navedbe proizvajalcev držijo v praksi?

Zadnje merilo je seveda primerjava, v kolikšni meri navedbe proizvajalcev v resnici držijo in kako priročna je uporaba stroja v praksi.

V boljšem sušilnem stroju bo perilo enakomerno posušeno na želeno stopnjo vlažnosti, pri čemer se ne bo poškodovalo oziroma pretirano obrabljalo. Mimogrede, sušilniki s toplotno črpalko so bolj nežni do tekstila, saj zaradi tehnologije sušijo na nižji temperaturi. To seveda podaljša čas sušenja, ampak to ste že pričakovali, kajne?

Pri priročnosti imamo poleg razumljivosti nastavitev v mislih tudi čiščenje filtrov, opravek, ki se mu pri sušilnikih ne moremo izogniti. Glavni filter je pri večini modelov običajno preprosto čistiti, razlike so le pri čiščenju izmenjevalnika toplote, kjer se mora uporabnik na kolenih »bojevati« z bolj ali manj neposrečenim dostopom in s čiščenjem včasih nerodnih tehničnih elementov.

Dober vir tovrstnih meritev in izkušenj je zato naš primerjalnik, saj naši testi ne smejo biti financirani od proizvajalcev ali države, zato nimamo zadržkov objaviti ne dobrih ne slabih ocen.

Besedilo: Črt Breskvar

Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju