Je zdravo? Koliko in kako pogosto naj bi ga uživali? Ali pa se mu je nemara bolje izogniti? Mnenja o maslu so deljena tako med potrošniki kot strokovnjaki. A za mnoge je nenadomestljivo, najsibo namaz na kruhu, maščoba pri peki ali pika na i različnim jedem.

Zanimalo nas je, kako kakovostno je maslo, ki je na voljo na trgovskih policah.

V laboratorij smo poslali 18 vzorcev surovega masla trgovskih in blagovnih znamk, pri katerih smo preverili kemijske parametre (vsebnost maščobe in vode), senzorično kakovost in čvrstost. Izvedli smo tudi nekatere mikrobiološke preiskave (E. coli, lipolitične bakterije in plesni), pri skupni oceni smo upoštevali še skladnost in primernost označbe.

Izračun ocene:

  • Kemijski parametri (15%)
  • Mikrobiološki parametri (25%)
  • Čvrstost (0%)
  • Senzorična ocena (50%)
  • Označba (10%)
  • Skupna ocena: 100%

Kemijski parametri (15 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo analizirano vsebnost maščobe in vode glede na Pravilnik o minimalni kakovosti »surovega masla I vrste«.

Mikrobiološki parametri (25 odstotkov skupne ocene)

Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost bakterije E. coli, lipolitičnih bakterij in plesni. Ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja od najslabše ocene za posamezno vsebnost bakterij ali plesni. Če je izdelek za mikrobiološke parametre dobil oceno nezadovoljivo, skupna ocena ne more biti več kot 10 točk višja.

Čvrstost (0 odstotkov skupne ocene)

Merjenje čvrstosti in s tem posledično mazavosti je potekalo s posebnim aparatom (Texture analyser; Stable Micro Systems Ltd., Godalming, Surrey, Velika Britanija), ki vključuje standardno žico s premerom 0,3 mm in omogoča rezanje masla ali podobnega vzorca v obliki bloka, kvadra. Med rezanjem smo v laboratoriju izmerili silo in čas, potreben za prehod žice skozi maslo, in tako določili čvrstost izdelka.

Senzorična ocena (50 odstotkov skupne ocene)

Izdelke smo senzorično analizirali skladno s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, ki je v skladu z mednarodnim standardom ISO 22935-2/IDF 99-2:2009. Pri senzorični analizi smo upoštevali 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene videza, barve, konsistence, vonja in okusa.

Analizo je izvedel 3- do 4-članski panel strokovnih ocenjevalcev. Skupna ocena izdelka ne more biti višja od ocene senzoričnih lastnosti, če je ocena senzoričnih lastnosti povprečno ali slabše.

Označba (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni smo upoštevali velikost črk, čitljivost označbe in kontrast med podlago in črkami, prisotnost in ustreznost obveznih navedb (ime izdelka, navedba proizvajalca oziroma nosilca živilske dejavnosti, neto količina izdelka), navedbo in način navajanja hranilne vrednosti, navodil za shranjevanje, predstavitev v slovenskem jeziku in dodatne posebne navedbe (merilni trak).

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

  • Kakšna je sestava in izdelava masla? 
  • Ali maslo lahko zmrznemo?
  • Kakšne so vsebnosti maščob in vode v testiranih izdelkih?
  • Kakšne so bile ocene izkušenih senzoričnih preizkuševalcev?
  • Ali so bile v izdelkih odkrite "higienske" pomanjkljivosti?
  • Katero maslo je najbolj mazavo?
  • Kako prepoznamo ekološke izdelke?
  • Ali je povprečna cena ekološkega masla primerljiva s ceno konvencionalno pridelanega masla?

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju