
Bosch MFQ40303

ECG RS 200

ECG RS 836

Electrolux ESM 3310

Electrolux ESM3300

Kenwood HMP 34.A0 WH

KitchenAid 5KHM9212

Philco PHHM 6300

Philips HR3740/00

Sencor SHM 5330-EUE3

Tefal HT450B38
Kako smo testirali
7. februar 2023
Dodaj test med priljubljene
Vse mešalnike smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnem akreditiranem laboratoriju. Vse aparate testiramo po enakem postopku.
Aparate uporabljamo pri omrežni napetosti 230 V (± 2 %). Vse preizkuse opravimo v prostoru s temperaturo 20 °C (± 5°C). Pri nastavitvah hitrosti in trajanju mešanja upoštevamo navodila proizvajalca. Če je končni izdelek res slab, postopek ponovimo, da ovržemo ali potrdimo prvotni rezultat.
Mlečne izdelke, kot sta mleko in smetana, vsaj 24 ur pred začetkom preizkusa hranimo v hladilniku, na temperaturi 3 °C. Če recept vključuje uporabo vode, uporabimo tisto iz pipe, s temperaturo 15 °C (± 1 °C). Vse sestavine stehtamo na gram natančno.
Izračun ocene
- Učinkovitost: 55%
- Priročnost: 30%
- Glasnost: 10%
- Kakovost izdelave: 5%
- Skupaj: 100%
Učinkovitost (55 odstotkov skupne ocene)
Gnetenje testa za kruh
Za pripravo testa uporabimo 500 g bele moke, 10 g soli, 350 g vode, 10 g svežega kvasa. Spečemo le 500 g pripravljenega testa, pri vseh preizkusih uporabimo enak pekač in enake nastavitve pečice. Zabeležimo čas, v katerem z mešalnikom zgnetemo testo (po navodilih proizvajalca oziroma največ 10 min). Ocenimo teksturo in konsistenco pripravljenega testa in pečenega kruha.
Stepanje beljakov
Stepamo beljake petih jajc in merimo čas, v katerem nastane primerno čvrst sneg. Izmerimo prostornino snega po stepanju in izračunamo njeno povečanje.
Stepanje smetane
Stepamo 250 ml smetane, ohlajene na 5 °C (± 3°C), in merimo čas, v katerem nastane primerno čvrsta smetana. Izmerimo prostornino smetane po stepanju in izračunamo povečanje prostornine. Za 24 ur jo shranimo v hladilnik in nato ocenimo njeno čvrstost.
Biskvit za torto
Za pripravo biskvita uporabimo 150 g bele moke, 150 g sladkorja, 150 g masla in 3 jajca. Zabeležimo čas mešanja in ocenimo teksturo mase. Biskvit pečemo 55 minut na 170 °C, v predhodno ogreti pečici. Nato izmerimo prostornino biskvita in ocenimo njegovo strukturo in konsistenco.
Masa za palačinke
Za pripravo 0,5 l mase uporabimo 125 g bele moke, 250 g svežega mleka (3,5 % maščobe), 100 g jajc (brez lupine), 3 g soli. Zabeležimo čas priprave, ocenimo teksturo mase in nato pečenega izdelka.
Priročnost (30 odstotkov skupne ocene)
Vidike uporabnosti in zahtevnosti čiščenja ocenjujejo trije strokovni ocenjevalci, ki podajo skupno oceno za vsakega od naslednjih vidikov aparata: preglednost in razumljivost navodil za uporabo ter knjižice z recepti (če je priložena aparatu), nameščanje in odstranjevanje nastavkov, zahtevnost uporabe gumbov za upravljanje in samega mešalnika med delovanjem, čiščenje in shranjevanje mešalnika in nastavkov ter pomanjkljivosti uporabe za levičarje ali desničarje.
Glasnost (10 odstotkov skupne ocene)
Izmerimo glasnost mešalnika v dB (A) med delovanjem, in sicer na razdalji pol metra pred njim.
Kakovost izdelave (5 odstotkov skupne ocene)
Ocenjujemo trdnost ohišja, odpornost kovinskih delov proti praskam in udrtinam, prileganje plastičnih delov in njihovo vzdržljivost, obstojnost barve na pobarvanih delih mešalnika, trdnost stikal in gumbov, preverimo tudi, kako trdno je pritrjen kabel.
Mešajo, stepajo in gnetejo
7. februar 2023
Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov 
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Katere ročne mešalnike smo preizkusili?
- Kako dobro stepajo, mešajo in gnetejo?
- So dražji modeli bistveno boljši od cenejših?
- Kateri so poleg preproste uporabe priročnejši?
Vsebina le za člane ZPS.
Kako so se odrezali aparati na testu?
7. februar 2023
Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov 
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Katere ročne mešalnike smo preizkusili?
- Kako dobro stepajo, mešajo in gnetejo?
- So dražji modeli bistveno boljši od cenejših?
- Kateri so poleg preproste uporabe priročnejši?
Vsebina le za člane ZPS.
Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.