Ribani sir je najpogostejša in skoraj nepogrešljiva sestavina vsake pice. Z njim velikokrat obogatimo tudi marsikatero drugo jed. Čeprav ribanje ni zahteven postopek, se mu z nakupom priročnega že naribanega sira v embalaži lahko izognemo. A za kakšno ceno? Kaj vse se skriva v vrečki ribanega sira? Ali je enako kakovosten kot sir v kosu?

V tokratni primerjalni potrošniški test smo vključili 12 blagovnih in trgovskih znamk ribanih sirov, ki smo jih nakupili v ljubljanskih trgovinah. Na testu smo preverili: sestavo, označbo, hranilno vrednost in morebitno vsebnost neželenih mikroorganizmov pri 12 izdelkih blagovnih in trgovskih znamk. Zanimalo nas je tudi, kakšne so njihove senzorične lastnosti.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene

 • Hranilna vrednost (15 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo izmerjeno vsebnost soli in deklarirano vsebnost nasičenih maščob in beljakovin. Ocena soli predstavlja polovico ocene hranilne vrednosti, oceni nasičenih maščob in beljakovin pa vsaka po četrtino.

 • Sestava (15 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo izmerjeno vsebnost škroba in število dodanih aditivov. Obe oceni predstavljata polovico skupne ocene sestave. Če izdelek vsebuje aditiv z vrednostjo ADI, ocena za sestavo ne more biti več kot nezadovoljivo.

 • Mikrobiološki parametri (20 odstotkov skupne ocene)

Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost bakterije E. coli, koagulaza pozitivnih stafilokokov ter plesni in kvasovk. Ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja od najslabše ocene za vsebnost posameznih mikroorganizmov.

 • Senzorična ocena (40 odstotkov skupne ocene)

Senzorična analiza je potekala v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, ki je v skladu z mednarodnim standardom ISO 22935-2/IDF 99-2:2009. Upoštevali smo 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene videza, barve, strukture, vonja in okusa. Analizo so izvedli trije strokovni ocenjevalci.

 • Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni smo upoštevali velikost črk, čitljivost označbe, kontrast med podlago in črkami, prisotnost in ustreznost imena izdelka, navedbo hranilne vrednosti, odstopanje izmerjenih vrednosti od deklariranih in navodila za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem

Osnovna zakonodaja in smernice

Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila, Uredba Komisije (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških merilih za živila, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, NIJZ in NVI, 2019, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

 • Kaj vse se skriva v vrečki ribanega sira? 
 • Ali je riban sir enako kakovosten kot sir v kosu?
 • Kakšna je sestava izdelkov, ki smo jih vključili v test?
 • Kaj je dodano ribanemu siru?
 • Ali je nariban sir je bolj dovzeten za razvoj mikroorganizmov?
 • Če je sir proizveden v Sloveniji, ali to pomeni, da je tudi narejen iz slovenskega mleka?

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju