Test pralno-sušilnih strojev zapolnjuje manjkajočo točko našega nabora testiranih aparatov za čiščenje in nego perila. Kombinirani stroji so testirani po enaki preizkusni metodi kot specializirani pralni in sušilni stroji, dodan pa je kombiniran cikel pranja in sušenja v enem koraku.

Kombinirani aparati zavzamejo manj prostora kot dva posamezna stroja in so preprosti za uporabo, a v njih se skriva tudi kakšno kislo jabolko. Pred nakupom vsekakor preverite, kaj smo ugotovili in kateri modeli so bolj priporočljivi.

Vse stroje smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnem akreditiranem laboratoriju. Pri zasnovi testiranja smo upoštevali najnovejša testna protokola za pralne in sušilne stroje. Vsak pralni in/ali sušilni cikel smo opravili dvakrat, tretjič pa, če se je pri prvih dveh pokazala očitna razlika v rezultatih.

Izračun skupne ocene

 • Pranje: 40%
 • Sušenje: 15%
 • Pranje in sušenje – neprekinjeni program: 25%
 • Priročnost: 15%
 • Glasnost: 5%
 • Skupna ocena: 100%

Pranje (40 odstotkov skupne ocene)

Ocenjujemo pranje bombaža pri 80-odstotni napolnjenosti bobna in pranje sintetičnih materialov pri 100-odstotni napolnjenosti bobna, pri temperaturi 40 °C. Vzorci (džins, srajce, majice, rjuhe, brisače ...) so zamazani s predpisanimi madeži (kri, mleko, oljčno olje, vinski kis, vino, čaj, šminka, čokolada ...), učinkovitost odstranjevanja madežev merimo s fotometričnim inštrumentom.

Učinkovitost spiranja ocenjujemo z merjenjem alkalnosti tekočine, pridobljene z dodatnim ožemanjem v laboratorijskem ožemalniku po končanem programu. Učinkovitost ožemanja izmerimo s tehtanjem perila pred pranjem in po njem. Porabo vode in energije ter trajanje programa merimo med potekom programov, oceno pa upoštevamo v oceni pranja.

Sušenje (15 odstotkov skupne ocene)

Za oceno učinkovitosti izberemo stopnjo sušenja »primerno za v omaro« ter programa za bombažno in za sintetično perilo. Vzorci so pred tem namočeni in ožeti z ustreznim programom v istem modelu. Na učinkovitost sušenja tako vpliva tudi učinkovitost ožemanja. Končna suhost mora biti 0-odstotna za bombaž in 1-odstotna za sintetične materiale.

Ocenjujemo natančnost želene stopnje suhosti, enakomernost sušenja, trajanje programa ter porabo energije in vode za vsak program. Strokovnjaki za likanje ločeno ocenijo stopnjo zmečkanosti sintetičnih srajc.

Pranje in sušenje - neprekinjeni program (25 odstotkov skupne ocene)

Vzorce operemo in sušimo s programoma za bombaž in sintetične materiale pri 40 °C. Merimo trajanje programov ter porabo energije in vode. Učinkovitost pranja in sušenja ocenimo šele po koncu kombiniranega programa, zato ločenih meritev za učinkovitost ožemanja in spiranja ne moremo izvajati.

Priročnost (15 odstotkov skupne ocene)

Trije strokovnjaki ločeno ocenijo: navodila, polnjenje in praznjenje bobna, uporabo predala za pralna sredstva, programiranje stroja, preglednost kontrolne plošče in jasnost zvočnih opozoril.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

 • Zakaj pralno-sušilnih strojev ne priporočamo bolj pogosto?
 • Kateri modeli so bolj priporočljivi?
 • Kako dobro operejo, spirajo in posušijo?
 • Kako dobro se obnesejo kombinirani aparati v primerjavi z ločenima pralnim in sušilnim strojem?
 • Ali so pralno-sušilni stroji cenovno bolj ugodni?

 

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju