
Happy Harvest (Hofer), pšenični mešani kruh s semeni, rezani

Happy Harvest (Hofer), toast z dodatkom polnozrnate pšenične moke

Mercator, pšenični mešani kruh s semeni, rezine

Spar Natur*pur, bio polnozrnati toast iz ekološke pridelave

Tastino (Lidl), pšenični mešani kruh s semeni, v rezinah

Tastino (Lidl), pšenični polnozrnati kruh v rezinah

Tre Mulini (Eurospin), kruh iz polnozrnate pšenične moke s sončničnim oljem

Tre Mulini (Eurospin), pšenični mešani kruh s semeni, rezani

Tuš, pšenični mešani kruh s semeni, rezani

Tvojih 5 minut, pšenični mešani kruh s semeni, rezani

Ölz, večzrnat toast

Žito, pšenični polnozrnati kruh, rezani
Kako smo testirali
2. april 2024
Dodaj test med priljubljene
Na test smo vključili dvanajst toastov z dodatkom polnozrnate pšenične moke, ki po ocenah internega pregleda trga predstavljajo največji delež na trgovskih policah. Glede na prisotnost semen smo jih razvrstili v dve podskupini, in sicer šest v podskupino polnozrnati toasti in šest v podskupino toastov s semeni. Vzorce smo kupili januarja 2024 kot običajni potrošniki v večjih ljubljanskih trgovinah (Mercator, Spar, Tuš, Hofer, Lidl, Eurospin).
Izračun skupne ocene
- Kemijski parametri: 30 %
- Aditivi in arome: 10 %
- Senzorične lastnosti: 45 %
- Označba: 10 %
- Trajnostni vidik: 5 %
- Skupaj: 100 %
Razlaga posameznih meril
Kemijski parametri (30 odstotkov skupne ocene)
Ocena kemijskih parametrov predstavlja analizo vsebnosti prehranske vlaknine in soli. Vsak parameter predstavlja polovico ocene.
Mikrobiološki parametri (ne vpliva na skupno oceno)
Ocena mikrobioloških parametrov predstavlja oceno prisotnosti kvasovk in plesni ter enterobakterij, katerih količina ne sme preseči mej, določenih v Smernicah za mikrobiološko varnost živil. Mikrobiološki parametri ne vplivajo na končno oceno, saj v laboratoriju pri nobenem izdelku nismo ugotovili prisotnosti omenjenih mikroorganizmov nad mejo detekcije metode.
Aditivi in arome (10 odstotkov skupne ocene)
Polovico ocene predstavlja število aditivov in arom – več kot jih je, slabša je ocena. Drugo polovico ocene predstavlja prisotnost konzervansov, kar smo razbrali s seznama sestavin – če so prisotni, je ocena slabša.
Senzorične lastnosti (45 odstotkov skupne ocene)
Senzorična analiza je potekala v skladu z internim pravilnikom laboratorija o senzoričnem ocenjevanju in v skladu z mednarodnima standardoma ISO 8589 in ISO 6658. Izvedli smo jo po 20-točkovnem sistemu, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene oblike in videza, videza in lastnosti skorje ter sredice rezin toastov pred opekanjem ter na podlagi ocene strukture in prožnosti (tekstura), vonja in okusa pred opekanjem in po njem. Ocenjeval je tričlanski strokovni panel senzoričnih preizkuševalcev.
Označba (10 odstotkov skupne ocene)
Ocena označbe je sestavljena iz ocen za berljivost (40 odstotkov), navedbo hranilne vrednosti (50 odstotkov) in ocene navodil za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem (10 odstotkov).
Trajnostni vidik (5 odstotkov skupne ocene)
Pri oceni trajnosti smo upoštevali prisotnost ekoloških certifikatov.
Osnovna zakonodaja in smernice
Pravilnik o kakovosti pekovskih izdelkov (Uradni list RS, št. 11/15), Uredba (EU) št. 1169/2011 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. oktobra 2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Uredba Komisije (ES) št. 2073/2005 z dne 15. novembra 2005 o mikrobioloških merilih za živila, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, Uredba (EU) 2017/2158 o blažilnih ukrepih in referenčnih ravneh za zmanjšanje prisotnosti akrilamida v živilih, Uredba (EU) 2018/848 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 30. maja 2018 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov.
Naj vas videz ne zavede
2. april 2024
Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov 
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Kako okusni so (senzorična ocena)?
- Koliko prehranske vlaknine vsebujejo?
- Koliko soli vsebujejo?
- Koliko aditivov in arom vsebujejo?
- Koliko koristne so označbe na izdelkih?
Vsebina le za člane ZPS.
Tabela (in članek) iz revije
2. april 2024
Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov 
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Kako okusni so (senzorična ocena)?
- Koliko prehranske vlaknine vsebujejo?
- Koliko soli vsebujejo?
- Koliko aditivov in arom vsebujejo?
- Koliko koristne so označbe na izdelkih?
Vsebina le za člane ZPS.
Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.