Kako smo testirali

5. maj 2022 Dodaj test med priljubljene

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Za primerjalni test smo kupili pohodniške hlače, ki smo jih poslali v tekstilni laboratorij, v katerem smo na predhodno določenih delih hlač preverili kakovost materiala. Hlače je preizkusilo tudi 24 udeležencev testnega panela, večina jih je že sodelovala z nami.

Preizkušali so jih moški in ženske (če je bil na voljo ženski model), stari od 23 do 67 let, uporabljali so jih malo več kot en mesec, vsak je dobil najmanj tri pare hlač. Z njimi so se sprehajali, hodili na pohode, delali okrog hiše in na vrtu, sprehajali psa, kolesarili in celo smučali.

Izračun skupne ocene

 • Funkcionalnost: 40%
 • Trpežnost: 20%
 • Praktični preizkus: 40%
 • Skupna ocena: 100%

Skupna ocena je sestavljena iz dveh kategorij, ki odražajo rezultat testa v laboratoriju in rezultat testnega panela.

Razlaga posameznih meril pri ocenjevanju

Funkcionalnost (40 odstotkov skupne ocene)

Zadrževanje vode: v laboratoriju smo s površinskim škropljenjem ugotavljali, kako učinkovito material odbija kapljice vode. Preizkus je bil opravljen v skladu s standardom SIST EN ISO 4920.

Zračnost: v skladu s standardom SIST EN ISO 9237 smo preverjali, kako material prepušča zrak.

Paroprepustnost: ocena prikazuje, kako dobro material prepušča odvečno znojenje. Preizkus je bil opravljen v skladu s standardom SIST ISO 11092.

Trpežnost (20 odstotkov skupne ocene)

Pretržna sila: preverili smo, pri kakšni sili se material strga in kako raztegnjen je v trenutku pretrga (standard SIST EN ISO 13934 ‐ 1).

Drgnjenje: z napravo Martindale smo material drgnili ob standardno tkanino in ob samega sebe za vrednotenje pilinga. Pri tem smo sledili standardoma SIST EN ISO 12947‐2 in SIST EN ISO 12945‐2.

Dimenzijske spremembe: po petkratnem pranju in sušenju v skladu s standardom ISO 6330 smo preverili, za koliko so se hlače skrčile oziroma raztegnile v širino in dolžino.

Barvna obstojnost pri pranju: ugotavljali smo jo v skladu s standardom SIST EN ISO 105-C01, pri rezultatu testa smo upoštevali tako spremembo barve na hlačah kot tudi na drugih tkaninah iz različnih materialov.

Praktični preizkus (40 odstotkov skupne ocene)

Sodelujoči v panelu so v pripravljenem vprašalniku podali oceno za različne parametre, ki smo jih razvrstili v pet skupin.

Prileganje in udobje: ali je mogoče preprosto nastaviti velikost v pasu in dolžino, ali vežejo in drgnejo ob kožo, kako prijeten je material …

Občutek med nošenjem: občutek zračnosti, prehajanja vetra in toplote, možnosti nastavitev, odpornost proti dežju in vlagi, hitrost sušenja …

Oblikovne podrobnosti: število in uporabnost žepov ter drugih odprtin, zanka za čevlje na spodnjem delu, moteči šumi med hojo …

Vzdrževanje in obraba: težave ali poškodbe materiala med nošenjem, zahtevnost zapenjanja/odpenjanja gumbov in zadrg, dovzetnost za umazanijo …

Splošni vtis: udeleženci so podali splošno oceno zadovoljstva s hlačami in izrazili morebitno željo po nakupu (brez vpliva cene).

Znižanje ocene

Če je ocena za zadrževanje vode nižja od nezadovoljivo, smo oceno za funkcionalnost znižali za 10 točk.

Kaj smo ugotovili na testu?

5. maj 2022 Dodaj test med priljubljene

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

 • Kako vodoodporne so?
 • Kako zračne so?
 • Kako dobro prepuščajo odvečno znojenje?
 • Kako trpežne so?
 • Kako so se odrezale na praktičnem preizkusu?

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju