
Ave, piščančji hot dog, barjena perutninska klobasa

Lumpi (Mercator), piščančje hrenovke brez ovoja1

Mercator, piščančje hrenovke brez ovoja

Pikok (Lidl), piščančje hrenovke brez ovoja

Pikok Pirates (Lidl), piščančje hrenovke brez ovoja

Pivka Njami, piščančja hrenovka brez ovoja

Pivka, piščančja hrenovka brez ovoja

Piščančja hrenovka brez ovoja (Hofer)

Piščančja hrenovka čira čara, brez ovoja (Hofer)

Poli kids, piščančja hrenovka

Poli, piščančja hrenovka brez ovoja

Spar, piščančja hrenovka
Kako smo testirali
30. maj 2023
Dodaj test med priljubljene
Na test smo vključili 12 izdelkov predpakiranih piščančjih barjenih klobas ali hrenovk. Pet izdelkov s slikami na embalaži in imenom izdelka nagovarja otroke. Med vzorci so tako hrenovke z ovojem kot takšne brez njega. Vpliv ovoja na rezultat kemičnih analiz je zanemarljiv, na senzorično oceno pa ničen, zato smo se po posvetovanju s strokovnjaki odločili, da jih predstavimo v enotni preglednici. Vzorce smo kupili aprila 2023 kot običajni potrošniki v trgovinah Hofer, Lidl, Mercator in Spar v Ljubljani.
Izračun skupne ocene
- Kemijski parametri: 30%
- Mikrobiološki parametri: 10%
- Senzorična ocena: 55%
- Označevanje: 10%
- Trajnost: 5%
- Skupaj: 100%
Obrazložitev posameznih meril
Kemijski parametri (30 odstotkov skupne ocene)
Ocena kemijskih parametrov predstavlja oceno razmerja med beljakovinami in maščobami, vsebnosti soli, nitritov, veziva ter dodanega aditiva iz skupine fosfatov. Ocena razmerja med beljakovinami in maščobami predstavlja eno tretjino skupne ocene kemijskih parametrov, preostali parametri pa po eno šestino.
Mikrobiološki parametri (10 odstotkov skupne ocene)
Ocena mikrobioloških parametrov predstavlja oceno vsebnosti enterobakterij.
Senzorična ocena (55 odstotkov skupne ocene)
Senzorična analiza je potekala v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju senzorične kakovosti živilskih izdelkov. Upoštevali smo 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene zunanjega videza, sestave in barve prereza, teksture, vonja in okusa.
Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
Označbe smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Upoštevali smo čitljivost, kontrast med podlago in črkami, navedbo hranilne vrednosti, navodila za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem ter navedbo porekla mesa.
Trajnost (5 odstotkov skupne ocene)
Pri oceni trajnosti smo upoštevali prisotnost trajnostnih oznak, kot je ekološka oznaka, a jih tokrat nismo zasledili.
Osnovna zakonodaja in smernice
Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom in Uredba Komisije (EU) št. 1129/2011 z dne 11. novembra 2011 o spremembi Priloge II k Uredbi (ES) št. 1333/2008 Evropskega parlamenta in Sveta z vzpostavitvijo seznama Unije aditivov za živila, Uredba (ES) št. 1924/2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku (NLZOH in NVI, 2019), Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov (Uradni list RS, št. 58/17), Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 130/22).
Kaj smo ugotovili na testu?
30. maj 2023
Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov 
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Kako kakovostne so piščančje hrenovke in barjene klobase v slovenskih trgovinah?
- Kateri izdelki so se najbolje odrezali na testu?
- Hrenovka ali barjena klobasa – kakšna je razlika?
- Kako okusne so (test senzoričnih lastnosti)?
- Kaj je odločilno za kakovost piščančjih hrenovk?
- Koliko vezivnega tkiva vsebujejo?
- Vsebujejo preveč ali premalo soli?
- Koliko aditivov in bakterij vsebujejo?
Vsebina le za člane ZPS.
Tabela (in članek) iz revije
30. maj 2023
Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov 
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Kako kakovostne so piščančje hrenovke in barjene klobase v slovenskih trgovinah?
- Kateri izdelki so se najbolje odrezali na testu?
- Hrenovka ali barjena klobasa – kakšna je razlika?
- Kako okusne so (test senzoričnih lastnosti)?
- Kaj je odločilno za kakovost piščančjih hrenovk?
- Koliko vezivnega tkiva vsebujejo?
- Vsebujejo preveč ali premalo soli?
- Koliko aditivov in bakterij vsebujejo?
Vsebina le za člane ZPS.
Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.