Bio natura (Hofer), bio polnomastno mleko s 3,8 % m. m.
Bio zone (Mercator), bio polno mleko s 3,5 % m. m.
Bio zone (Mercator), pasterizirano nehomogenizirano polno mleko, s 3,5 % m. m.
Gmundner Milch, bio trajno polno mleko, s 3,5 % m. m.
Land (Eurospin) , polno mleko, pasterizirano na visoki temperaturi
Land (Eurospin), s pokrovčkom, trajno polnomastno mleko (3,5 % m. m.)
Ljubljanske mlekarne, Alpsko, na ultra visoko temperaturo segreto homogenizirano polnomastno mleko s 3,5 % m. m.
Mercator, polnomastno mleko 3,5 % m. m.
Mercator, sveže polnomastno mleko s 3,5 % m. m.
Milfina (Hofer), polno mleko s 3,5 % m. m., s podaljšanim rokom uporabe
Milfina (Hofer), trajno mleko 3,5 % m. m.
Mu, polnomastno mleko s 3,5 % m. m.
Naše nam paše (Lidl), dalj časa sveže polno mleko s 3,5 % m. m.
Naše nam paše (Lidl), polno mleko 3,5 % m. m.
Planika, mleko ekološko nehomogenizirano, 3,5 % m. m.
Planika, mleko nehomogenizirano, 3,5 % m. m.
Planika, polno mleko s 3,5 % m. m.
Pomurske mlekarne, UHT homogeizirano polno mleko s 3,5 % m. m.
S Budget (Spar), polnomastno mleko s 3,5 % m. m.
Spar Natur*pur, bio polnomastno sveže mleko s podaljšano obstojnostjo, s 3,5 % maščobe
Kako smo testirali
4. januar 2024 Dodaj test med priljubljene
Izbira vzorcev in vzorčenje
Na test smo vključili predpakirane izdelke UVT-mleka in pasteriziranega polnega mleka z najmanj 3,5 odstotka mlečne maščobe, ki so jih potrošniki v naši spletni anketi najpogosteje izbrali. Vzorce smo kupili konec septembra 2023 kot običajni potrošniki (Eurospin, Hofer, Lidl, Mercator, Spar in Tuš v Ljubljani).
Izračun skupne ocene
- Mikrobiološki parametri: 20%
- Ustreznost toplotne obdelave: 20%
- Ocena senzoričnih lastnosti: 40%
- Označevanje: 10%
- Škodljive snovi: 5%
- Trajnostni vidik: 5 %
- Skupaj: 100 %
Podrobnejša obrazložitev posameznih meril
Škodljive snovi (5 odstotkov skupne ocene)
Preverili in ocenili smo morebitno vsebnost zaviralnih snovi, kot so antibiotiki, ki smo jo izmerili z metodo SOP LML 7.2.32; Delvotest SP-NT.
Mikrobiološki parametri (20 odstotkov skupne ocene)
Ocena mikrobioloških parametrov predstavlja oceno prisotnosti bakterij Bacillus cereus pri vzorcih UVT-mleka in skupnega števila mikroorganizmov pri vzorcih pasteriziranega mleka.
Ustreznost toplotne obdelave (20 odstotkov skupne ocene)
Ocena ustreznosti toplotne obdelave je pri vzorcih UVT-mleka sestavljena iz ocene stanja beljakovin, ki smo jih preverili z dvojno alkoholno preizkušnjo (interna metoda, 71,5 % etanol), in iz ocene encimske aktivnosti s peroksidaznim testom (SOP LML 7.2.79). Vsaka od ocen predstavlja polovico skupne ocene ustreznosti toplotne obdelave. Pri vzorcih pasteriziranega mleka oceno ustreznosti toplotne obdelave sestavljajo ocene stanja beljakovin, encimske aktivnosti s peroksidaznim testom in encimske aktivnosti s fosfataznim testom (SOP LML 7.2.79). Vsaka od njih predstavlja tretjino skupne ocene ustreznosti toplotne obdelave.
Ocena senzoričnih lastnosti (40 odstotkov skupne ocene)
Senzorična analiza je potekala v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, ki je v skladu z mednarodnim standardom ISO 22935-2/IDF 99-2:2009, ISO 22935-3/IDF 99-3:2009 – modificirana metoda. Pri senzorični analizi smo upoštevali 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene videza, barve, vonja in okusa. Ocenjevanje je bilo izvedeno s 3-članskim panelom strokovnih ocenjevalcev.
Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
Ocena označbe je sestavljena iz ocen za berljivost (30 odstotkov), navedbo hranilne vrednosti (10 odstotkov), poreklo (40 odstotkov) ter ocene navodil za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem (20 odstotkov).
Trajnostni vidik (5 odstotkov skupne ocene)
Pri oceni trajnosti smo upoštevali oddaljenost proizvodnje, vrsto embalaže ter dodatne oznake in certifikate, kot so Izbrana kakovost Slovenije in ekološke oznake. Vsaka skupina prestavlja tretjino skupne ocene trajnostnega vidika.
Znižanje ocene
Če je ocena za stanje beljakovin nižja od 10 točk, skupna ocena ustreznosti toplotne obdelave ne more biti višja od ocene za stanje beljakovin.
Osnovna zakonodaja in smernice
Milk and Milk Products, Codex Alimentarius, 2011, Smernice zdravega prehranjevanja delavcev v delovnih organizacijah, Ministrstvo za zdravje RS, 2008, Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil, NIJZ 2020, Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Uredba Komisije (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških merilih za živila, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, NIJZ in NVI, 2019, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 130/22).
Velika izbira kakovostnega mleka
4. januar 2024 Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Kateri izdelek se je najbolje odrezal na testu?
- Koliko stanejo najbolje ocenjeni izdelki na testu?
- So bile v testiranih vzorcih mleka zaznane škodljive snovi?
- Je bila vsebnost mikroorganizmov v vseh vzorcih v mejah sprejemljivega?
Cena: 5,90 €
(Dostop do članka: 2 leti)
Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.