Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

 • Kakovost: 90%
 • Označevanje: 10%
 • Skupaj: 100%

Kakovost (90 odstotkov skupne ocene)

Vsebnost vlage – V skladu s standardom EN 1860-2 smo vzorce oglja najprej sušili na temperaturi 105 °C, da smo dosegli konstantno maso. Vsebnost vlage smo nato izračunali na podlagi izgubljene mase. Večja vsebnost vlage poveča težo oglja, hkrati pa zmanjšuje njegovo kalorično vrednost in otežuje prižiganje.

Vsebnost pepela – V skladu s standardom EN 1860-2 (po spremenjenem postopku ISO 1171) smo vzorce oglja segrevali do temperature 710 °C in to temperaturo vzdrževali, dokler oglje ni doseglo konstantne mase. Oglje z večjo vsebnostjo pepela zgoreva pri nižjih temperaturah, saj pepel ogenj zaduši.

Vezan ogljik – Odstotek vezanega ogljika smo izračunali z enačbo C(fix) = 100 – (F + A), pri čemer F pomeni vsebnost hlapnih snovi, izraženo kot masni odstotek materiala brez vode (WF), A pa pomeni vsebnost pepela v odstotkih glede na maso snovi brez vode. Višji odstotek vezanega ogljika je povezan z večjo kurilno vrednostjo ter daljšim in tudi čistejšim zgorevanjem.

Gostota nasutja – Preverjali smo jo v skladu s standardom EN ISO 17828: 2016. Vsebino vreče smo stresli v standardno posodo določene velikosti in oblike ter stehtali. Gostoto nasutja, ki mora biti vsaj 130 kg/m3, smo izračunali iz neto teže glede na standardno prostornino.

Velikost delcev – Preverili smo velikost delcev (granulacijo) oglja v posameznem pakiranju. V skladu s standardom SIST EN 1860-2:2005 je lahko v vreči največ 7 odstotkov delcev, manjših od 10 mm, najmanj 80 odstotkov delcev mora biti večjih od 20 mm, največ 10 odstotkov delcev pa je lahko večjih od 80 mm. Premajhni delci oglja prehitro zgorijo ali podobno kot pepel dušijo ogenj, zaradi česar je temperatura zgorevanja nižja.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

V skladu s standardom EN 1860-2:2005 mora biti na sprednji strani embalaže oglja (ali briketov) za žar jasno označeno, kaj je v vreči, na zadnji strani pa ne smejo manjkati navodila za pravilno in varno uporabo vsebine. Zanimalo nas je, ali je na embalaži označeno, od kod (iz katere države) prihaja oglje, iz katere drevesne vrste je pridobljeno, ali ima izdelek kakšen certifikat, preverili smo tudi, v kolikšni meri na embalaži navedena teža (količina vsebine je lahko zapisana v kilogramih ali prostorninskih metrih) odstopa od izmerjene v laboratoriju.

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

 • Kakšni so standardi, po katerih smo ocenjevali?
 • Kako izbrati kakovostno oglje?
 • Od česa je odvisna kakovost oglja?
 • Ali so bili rezulati testa velikosti delcev boljši od lanskih?
 • Je bila na testu ugotovljena neskladnost kljub certifikatu?
 • Kakšen certifikat naj izbere trajnostno usmerjen potrošnik?

Cena: 4,50 €

(Dostop do članka: 2 leti)

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 4 x 16,50 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Na voljo vam je vsak dan. Svetujejo izkušeni pravni strokovnjaki.

Za člane: 01 432 00 89 Za nečlane: 090 50 90

Svetovanje o pravicah pacientov za občane Mestne občine Ljubljana: 01 474 06 10

Več o svetovanju