Alpsko, jogurt s 6,0 % m. m.
Bogataj, jogurt z najmanj 3,6 % m. m.
Despar (Spar), grški jogurt z 10 % m. m.
Dukat, Dukatos, grčki tip jogurta
Fage, po grški recepturi odcejen jogurt s 5 % m. m.
Jogurt 3,2 % m. m. (Eurospin)
Land (Eurospin), Pathos, grški jogurt iz polnega mleka
Land (Eurospin), polnomastni jogurt
Lyttos (Hofer), yoghurt originale greco, jogurt z 10 % m. m.
MU, Athentikos, grški tip jogurta z 9,8 % m. m.
MU, jogurt s 3,2 % m. m.
Marque Repère (E.Leclerc) Bio village, jogurt po grško
Marque Repère (E.Leclerc), Delisse, jogurt iz polnega mleka
Marque Repère (E.Leclerc), Delisse, jogurt po grško
Mercator, Aretos, jogurt na grški način z 10 % m. m.
Mercator, jogurt s 3,2 % m. m.
Mila (Mercator), jogurt s 3,2 % m. m.
Milbona (Lidl), bio jogurt s 3,8 % m. m.
Milbona (Lidl), jogurt 3,5 % m. m.
Milbona (Lidl), jogurt na grški način z 8,5 % m. m.
Kako smo testirali
2. februar 2022 Dodaj test med priljubljene
Vse jogurte smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.
Na primerjalnem testu smo v akreditiranem laboratoriju preverili 37 izdelkov. Na test smo vključili navadne jogurte (klasične, grškega tipa in grške), ki smo jih konec novembra 2021 kupili v trgovinah Eurospin, E. Leclerc, Hofer, Lidl, Mercator, Spar in Tuš.
Izračun ocene
- Hranilna vrednost: 20%
- Mikrobiološki parametri: 30%
- Senzorična ocena: 40%
- Označevanje: 10%
- Skupna ocena: 100%
Razlaga ocenjevanja po posameznih merilih
Hranilna vrednost (20 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo vsebnost nasičenih maščob in beljakovin. Ocena nasičenih maščob predstavlja 70 odstotkov skupne ocene hranilne vrednosti, ocena beljakovin pa 30 odstotkov.
Mikrobiološki parametri (30 odstotkov skupne ocene)
Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost mlečnokislinskih bakterij, ki je vsota vsebnosti termofilnih laktobacilov in Streptococcus thermophilus.
Senzorična ocena (40 odstotkov skupne ocene)
Senzorična analiza je potekala v skladu z mednarodnima standardoma ISO 22935-2/IDF 99-2:2009 in ISO 22935-3/IDF 99-3:2009 – modificirana metoda. Ocenjevanje zunanjega videza, barve, konsistence, vonja in okusa izdelka je potekalo pod okriljem štiričlanskega panela strokovnih ocenjevalcev.
Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Upoštevali smo čitljivost označbe, kontrast med podlago in črkami, navedbo hranilne vrednosti in navodila za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem.
Trajnost (0 odstotkov skupne ocene)
Ocena trajnosti potrošniku poda informacijo, kateri izdelki so, glede na izbrane kriterije, s trajnostnega vidika boljša izbira. Pri njej smo upoštevali oddaljenost proizvodnje, embalažo, navodila za ločevanje ter dodatne oznake in certifikate, kot so Izbrana kakovost Slovenije, AMA-Gütesiegel in ekološka oznaka. Dokler ne uskladimo metodologije in kriterijev med potrošniškimi organizacijami, ocena trajnosti ne vpliva na skupno oceno izdelka.
Osnovna zakonodaja in smernice
Codex Alimentarius Standard for fermented milks CXS 243-2003, Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).
Kako kakovostni so jogurti v trgovinah?
2. februar 2022 Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Kako kakovostni so?
- Kako pestra je izbira?
- Kako okusni so (senzorična ocena)?
- Kakšna je njihova hranilna vrednost?
- Kako so se odrezali pri mikrobioloških parametrih?
Vsebina le za člane ZPS.
Kako nastane jogurt?
2. februar 2022 Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Kako kakovostni so?
- Kako pestra je izbira?
- Kako okusni so (senzorična ocena)?
- Kakšna je njihova hranilna vrednost?
- Kako so se odrezali pri mikrobioloških parametrih?
Vsebina le za člane ZPS.
Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.