AEG MSB2547D-M
Candy CMG2071DS
Candy CMXG25DCS
Candy DIVO G25CO
Domo DO 1058
Gorenje BM300X
Gorenje MO20A4X
Gorenje MO20S4W
Gorenje MO4250CLB
IKEA Mattradition (104.117.70)
IKEA Smaksak (204.117.60)
IKEA Tillreda (504.867.92)
IKEA Värmd (104.306.98)
Miele M 2234
Panasonic NN-GT45KWSUG
Samsung MG23F301TAK/EO
Samsung MS23F301TAS
Kako smo testirali
4. januar 2022 Dodaj test med priljubljene
Vse pečice smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnem akreditiranem laboratoriju.
Izračun skupne ocene
- Zmogljivost: 55%
- Priročnost: 40%
- Varčnost: 5%
- Skupna ocena: 100%
Razlaga ocenjevanja pri posameznih merilih
Zmogljivost (55 odstotkov skupne ocene)
Vsi preizkusi potekajo s samodejnim programom, če je na voljo, in z ročnimi nastavitvami skladno z navodili proizvajalca. Če rezultati prvih dveh poskusov niso zadovoljivi, se poskusi še z ročnimi nastavitvami skladno z izkušnjami testnega osebja.
Odmrzovanje: testna metoda je skladna z EN 60705/13.3.
500 gramov mlete govedine zamrznemo na –20 °C v kvader predpisanih dimenzij. Temperaturo izmerimo na devetih predpisanih točkah v notranjosti in na 13 točkah na površini po petih minutah odmrzovanja.
Odmrzovanje in kuhanje – lazanja: vzorec zamrznjene lazanje segrevamo na tri načine. Po segrevanju vzorec 1 minuto počiva, nato izmerimo temperaturo. Po potrebi prilagajamo čas segrevanja. Poizkus se konča, ko temperatura vzorca doseže 68 °C, merjeno na šestih točkah. Takrat trije preizkuševalci ločeno ocenijo videz, sočnost in okus vzorca.
Žar: vzorce toasta položimo pod žar, ki ga prej pet minut predgrevamo. Če je žar kvarčni, predgrevanje ni potrebno (če je tako navedeno v navodilih). Segrevamo na tri načine in po porjavelosti toasta ocenimo velikost površine, na kateri učinkuje žar, in enakomernost porjavelosti.
Svežega piščanca (1200 g) spečemo s kombinacijo mikrovalov in žara, da doseže povprečno temperaturo najmanj 85 °C, ocenjujemo čas pečenja (s segrevanjem), razliko v temperaturi, sočnost, porjavelost in hrustljavost.
Vroč zrak: spečemo rahlo pecivo in ocenjujemo čas pečenja (s predgrevanjem), porabo energije, enakomernost porjavelosti, prepečenost in vzhajanje.
Pica: kos zamrznjene pice odmrznemo in spečemo. Ocenjujemo barvo površine, videz spodnje strani, sočnost in okus.
Pogrevanje – hitrost: otroško stekleničko s 180 ml vode segrevamo
30 sekund na največji jakosti, nato vodo premešamo s plastično žličko in 20 sekund po segrevanju izmerimo temperaturo vsebine. Ocenimo učinkovitost in porabo energije.
Pogrevanje – enakomernost: na vzorčni krožnik v tri oddelke razporedimo 190 g proteinskega nadomestka (30 % beljaka, 60 % kravjega mleka in 10 % sladkorja), 150 g in 100 g tlačenega krompirja (pire iz instantnega praška). Vzorec je ohlajen na 6 °C. Segrevamo s samodejnim programom; po navodilih proizvajalca za segrevanje tlačenega krompirja; ali 4 minute ob polovični jakosti mikrovalov. Rezultat merimo na 24 predpisanih točkah, pričakovana povprečna temperatura je 80 do 95 °C. Opravimo dva preizkusa, tretjega pa, če so odstopanja prvih dveh prevelika.
Priročnost (40 odstotkov skupne ocene)
Ocenimo: preglednost, razumljivost in celovitost navodil, uporabo vrat, vstavljanje živil v pečico in jemanje iz nje, dodatno opremo, izbiro programa in upravljanje, razumljivost obvestil in opozoril, preglednost v notranjosti pečice, preprostost čiščenja, uporabno prostornino, glasnost med delovanjem.
Varčnost (5 odstotkov skupne ocene)
Meri se moč mikrovalov skladno z EN60705/8, pri segrevanju enega litra vode. Če rezultat za več kot 50 vatov odstopa od tovarniško navedene vrednosti, se meritev ponovi. Učinkovitost se izračuna kot razmerje med dovedeno električno energijo in proizvedeno energijo mikrovalov. Ocena varčnosti vsebuje oceno za učinkovitost proizvodnje mikrovalov, porabo elektrike v stanju pripravljenosti in učinkovitost pečenja z vročim zrakom pri kombiniranih modelih.
Varnost (0 odstotkov skupne ocene)
Termično varnost smo preizkusili skladno z EN 60335, pri tem smo merili temperaturo vrat in zgornje stranice ohišja po 30 minutah uporabe žara in 60 minutah segrevanja z vročim zrakom na največji jakosti. Skladnost z varnostnimi standardi za električne aparate smo preverili po EN 60335/1. Puščanje sevanja mikrovalov smo merili po EN60705/8 na šestih mestih okoli pečice. Dovoljena meja je 5 mW/cm2.
Če je ocena za varnost slabša kot dobro, tudi skupna ocena ne more biti boljša.
Navedeni modeli niso imeli nobenih težav z varnostjo, zato rezultati niso prikazani v preglednici.
Kaj smo ugotovili na testu?
4. januar 2022 Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Kako se obnesejo pri kuhanju/pogrevanju?
- Kako se obnesejo pri odmrzovanju?
- Kako učinkovito spečejo zamrznjeno pico?
- Kako priročne so za uporabo?
Vsebina le za člane ZPS.
Kako očistimo mikrovalovno pečico?
4. januar 2022 Dodaj test med priljubljene
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov
Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.
Katere informacije test vključuje?
- Kako se obnesejo pri kuhanju/pogrevanju?
- Kako se obnesejo pri odmrzovanju?
- Kako učinkovito spečejo zamrznjeno pico?
- Kako priročne so za uporabo?
Vsebina le za člane ZPS.
Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.