Kako smo testirali

6. april 2022 Dodaj test med priljubljene

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

S kolegi iz Češke smo na test v neodvisni akreditirani laboratorij poslali 9 kašic, namenjenih dojenčkom in majhnim otrokom, ki vsebujejo goveje/telečje meso, zelenjavo in vir ogljikovih hidratov: testenine ali krompir.

Izdelke smo kot običajni potrošniki kupili v trgovinah na Češkem in v Sloveniji, kjer so bili sicer na voljo različni loti, vendar so bili pripravljeni na enak način in iz popolnoma enakih sestavin.

Izračun skupne ocene

 • Hranilna sestava: 30%
 • Onesnaževala: 25%
 • Parametri kakovosti: 20%
 • Senzorična ocena: 10%
 • Označba: 10%
 • Trajnost: 5%
 • Skupna ocena: 100%

Hranilna sestava (30 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo vsebnost beljakovin, maščobe, nekaterih maščobnih kislin, sladkorja, soli in prehranske vlaknine. Vsebnosti smo primerjali z zahtevami evropske Direktive 2006/125 o žitnih kašicah ter hrani za dojenčke in majhne otroke ter s Smernicami zdravega prehranjevanja za dojenčke.

Onesnaževala (25 odstotkov skupne ocene)

Izmerili smo koncentracijo mikotoksinov plesni rodu Alternaria spp. (AOH, MEH, TEA, ALT, TEN) in s presejalno metodo preveril prisotnost pesticidov. Za določene prisotne mikotoksine smo preračunali, koliko izdelka je treba zaužiti, da je dosežen prag toksikološkega tveganja (TTC), ki ga je določila Evropska agencija za varnost hrane.

Parametri kakovosti (20 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo vsebnost hidroksimetilfurfurala in furfurala, spojin, ki nastajata med razgradnjo sladkorjev pri toplotni obdelavi. Manjše koncentracije oziroma prisotnost pod mejo zaznave obeh spojin nakazujejo na bolj nežno toplotno obdelavo. Preverili smo tudi antioksidativno aktivnost izdelkov z uporabo radikalske metode DPPH. Nakaže lahko kakovost in količino uporabljene zelenjave, vendar je izmerjena vrednost hkrati odvisna od vrste uporabljene zelenjave in drugih sestavin.

Senzorična ocena (10 odstotkov skupne ocene)

Strokovni panel (starši majhnih otrok) je ocenil vonj, okus in videz izdelka ter praktičnost pakiranja. Pozorni so bili na polnost okusa, intenzivnost glavnih sestavin in zelenjavne arome, tipičen okus in primerno slanost za dojenčke in majhne otroke. Na oceno sta vplivala tudi delež testenin oziroma krompirja in praktičnost izdelka za serviranje.

Označba (10 odstotkov skupne ocene)

Pri oceni označbe smo bili pozorni na ustrezno navedbo vseh obveznih podatkov, čitljivost in kontrast, predstavitev izdelka, velikost črk, ime živila, zapisane količine sestavin in alergenov, razliko med deklarirano in analizirano vsebnostjo soli, navedbo hranilne vrednosti, zapisane pogoje shranjevanja in morebitne prostovoljne navedbe.

Trajnost (5 odstotkov skupne ocene)

V oceno trajnosti smo vključili vrsto embalaže, ekološke certifikate in poreklo izdelka.

Znižanje ocene

Če je ocena za količino soli nižja od povprečno, ocena za hranilno sestavo ne more biti več kot 10 točk višja.

Če je ocena za hranilno sestavo nižja od povprečno, skupna ocena ne more biti več kot 20 točk višja.

Če je ocena za onesnaževala nižja od pomanjkljivo, skupna ocena ne more biti več kot 20 točk višja.

Osnovna zakonodaja in smernice

Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Pravilnik o žitnih kašicah ter hrani za dojenčke in majhne otroke (Uradni list RS, št. 25/09), Smernice zdravega prehranjevanja za dojenčke, Dietary exposure assessment to Alternaria toxins in the European population (EFSA), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).

Kaj smo ugotovili na testu?

6. april 2022 Dodaj test med priljubljene

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

 • Kako kakovostne so?
 • Kako okusne so (senzorična ocena)?
 • Koliko neželenih sestavin vsebujejo?
 • Kako so jih ocenili starši?

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju