Kuhinjske brisače smo kupili konec avgusta 2018 kot običajni potrošniki v različnih trgovinah. Poslali smo jih v laboratorij, kjer so najprej preverili oznake na embalaži, izmerili velikost brisač, jih prešteli in opravili številne preizkuse. Razdelili smo jih v več kategorij. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

 • Vpijanje: 40 % skupne ocene
 • Pretržna sila: 30 % skupne ocene
 • Brisanje gladkih površin: 15 % skupne ocene
 • Mikrobiološke značilnosti: 15% skupne ocene
 • Izločanje optičnih belil: 0% skupne ocene

Kuhinjske brisače smo kupili konec avgusta 2018 kot običajni potrošniki v različnih trgovinah. Poslali smo jih v laboratorij, kjer so najprej preverili oznake na embalaži, izmerili velikost brisač, jih prešteli in opravili številne preizkuse. Razdelili smo jih v več kategorij.

Pretržna sila (30 odstotkov) – Preverili smo pretržno silo po vzdolžni in prečni smeri ter na perforaciji (standard SIST EN ISO 1265-4:2017). Preizkus smo opravili tudi z mokrimi brisačami (standard SIST EN ISO 1265-5:2017). Rezultate smo preračunali tako, da smo dobili oceno za trganje (suhe) brisače in obstojnost brisače med brisanjem tekočin.

Vpijanje (40 odstotkov) – V skladu s standardom SIST EN ISO 1265-8:2011 smo preverili, kako hitro brisača vpije vodo in kolikšno količino vode je sposobna vpiti. Za potrebe ocenjevanja smo preračunali, kolikšen delež brisač v paketu je potreben za vpitje decilitra vode.

Brisanje gladkih površin (15 odstotkov) – Z laboratorijsko metodo smo določili prašnost brisač. Izmerili smo, kolikšen delež vlaken je ostal na površini, pri čemer smo si pomagali z optičnim čitalnikom in posebno programsko opremo za določanje ostanka vlaken.

Izločanje optičnih belil (0 odstotkov) – Test smo izvedli samo na vzorcih, pri katerih smo izmerili fluorescenco, višjo od 1. V skladu s priporočili nemškega zveznega inštituta za ocenjevanje tveganja (BfR) je pri izdelavi kuhinjskih brisač dovoljeno uporabljati recikliran papir, ki vsebuje optična belila, a se ta ne smejo izločati. Pri meritvah smo upoštevali standard SIST EN 648:2007, brisače smo za deset minut izpostavili vodi, nadomestku sline, kisu in olju ter z UV-lučko ugotovili prehajanje optičnih belil s testiranega papirja na poseben papir, ki ne vsebuje optičnih belil. Rezultat ne vpliva na skupno oceno, če izločanja optičnih belil nismo odkrili.

Mikrobiološke značilnosti (15 odstotkov) – V laboratoriju smo preverili (morebitno) navzočnost bakterij na petih vzorcih brisače. Znižanje ocene – Če smo zabeležili izločanje optičnih belil, skupna ocena ne more biti višja od 20. Skupna ocena ne more biti več kot 20 točk višja od ocene za mikrobiološke značilnosti, prav tako ne more biti več kot 40 točk višja od ocene za brisanje gladkih površin.

Kuhinjske brisače na testu

 • dm/Saugstark & Sicher Küchentücher Classic
 • dm/Saugstark & Sicher Küchentücher Recycling
 • Hofer/Solo Excellent
 • Lidl Floralys ultra absorbent
 • Mercator Natur Premium
 • Müller/Softstar Das Saugstarke
 • Paloma Multi Fun Design
 • Spar Lovely Küchenrolle/Kitchen Roll
 • Zewa Wisch & Weg Original
Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

Ali so se kuhinjske brisače izkazale kot primerne za stik z živili?

Koliko brisačk ponujajo proizvajalci na posamezno rolo?

Kje dobimo več za enako ceno? 

Ali so dražje tudi bolj kvalitetne?

Koliko stane brisanje vode?

Koliko stane meter papirne brisace (v centih)?

Koliko papirja prinesemo domov?

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 4 x 16,50 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Na voljo vam je vsak dan. Svetujejo izkušeni pravni strokovnjaki.

Za člane: 01 432 00 89 Za nečlane: 090 50 90

Svetovanje o pravicah pacientov za občane Mestne občine Ljubljana: 01 474 06 10

Več o svetovanju