Na tokratni primerjalni potrošniški test smo vključili 9 predpakiranih kuhanih pršutov v rezinah različnih blagovnih in trgovskih znamk in 6 kuhanih pršutov, ki so nam jih narezali v delikatesah trgovin E. Leclerc, Mercator, Spar in Tuš.

V skupaj 15 izdelkih smo preverili sestavo, označbo, hranilno vrednost in morebitno vsebnost neželenih mikroorganizmov. Zanimalo nas je tudi, kakšne so njihove senzorične lastnosti.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene

 • Hranilna vrednost: 20%
 • Sestava: 20%
 • Mikrobiološki parametri: 10%
 • Senzorična ocena: 40%
 • Označevanje: 10%
 • Skupna ocena: 100%

Izbira vzorcev in vzorčenje

Na test smo vključili izdelke, ki so nakazovali, da gre za kuhan pršut, bodisi z deklaracijo bodisi z napisom na sprednji strani oziroma poleg cene v delikatesi. Vzorce smo kupili v trgovinah E. Leclerc, Mercator, Spar, Tuš in Hofer.

Hranilna vrednost (20 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo izmerjeno vsebnost soli in maščob. Obe oceni predstavljata polovico skupne ocene hranilne vrednosti.

Sestava (20 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo razmerje med izmerjeno vsebnostjo vode in beljakovin, izmerjeno vsebnost fosfatov in nitritov ter število dodanih aditivov. Večino ocene predstavlja razmerje med vodo in beljakovinami. Če izdelek vsebuje dodane beljakovine, ocena za sestavo ne more biti več kot pomanjkljivo.

Mikrobiološki parametri (10 odstotkov skupne ocene)

Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost plesni in bakterij Escherichia coli, Listeria monocytogenes in Salmonella. Ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja od najslabše ocene za vsebnost posameznih mikroorganizmov. Če je ocena za mikrobiološke parametre nezadovoljivo, skupna ocena ne more biti višja.

Senzorična ocena (40 odstotkov skupne ocene)

Senzorična analiza je potekala v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju senzorične kakovosti živilskih izdelkov. Upoštevali smo 20-točkovni sistem, kar pomeni, da je izdelek lahko zbral največ 20 točk na podlagi ocene zunanjega videza izdelka, zaščite in funkcionalnosti embalaže, videza, sestave in barve prereza, teksture, vonja in okusa izdelka. Analizo so izvedli štirje strokovni ocenjevalci.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Upoštevali smo velikost črk, čitljivost označbe, kontrast med podlago in črkami, navedbo hranilne vrednosti, odstopanje izmerjenih vrednosti od deklariranih in navodila za shranjevanje izdelka pred odprtjem in po njem. Pri delikatesnih izdelkih, ki niso predpakirani, nismo mogli oceniti označbe.

Osnovna zakonodaja in smernice

Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov (UL RS št. 59/2012), Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila, Uredba Komisije (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških merilih za živila, Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku, NIJZ in NVI, 2019, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

 • Kakšna je bila izmerjena vsebnost soli in maščob v izdelkih?
 • Kaj kupiti - predpakiran kuhan pršut ali narezan v delikatesi?
 • Kateri mesni izdelek in mesni pripravkek se lahko poimenuje "kuhan pršut"?
 • Ali je znano poreklo mesa?
 • Katere additive, koliko soli in maščob so vsebovali testirani izdelki?
 • Ali so bile na testu ugotovljene povečane vsebnosti mikroorganizmov?

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju