V ljubljanskih trgovinah E. Leclerc, Eursopin, Hofer, Kalček, Lidl, Mercator in Spar smo kupili 23 kakavovih kosmičev brez polnila ali obliva in jih poslali v laboratorij.

Preverili smo hranilno vrednost (vsebnost sladkorja, beljakovin, prehranske vlaknine, folne kisline in železa), senzorične lastnosti, morebitno prisotnost tujih snovi, skladnost označevanja in trajnostni vidik.

Izračun skupne ocene:

 • Hranilna vrednost: 50%
 • Senzorična ocena: 40%
 • Označba: 10%
 • Skupna ocena: 100%

Podrobnejši opis meril

Hranilna vrednost (50 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo izmerjene vsebnosti sladkorja, beljakovin in prehranske vlaknine. Oceni sladkorja in prehranske vlaknine predstavljata vsaka po 40 odstotkov skupne ocene hranilne vrednosti, ocena beljakovin pa 20 odstotkov. Pri izdelkih, ki vsebujejo več kot 16,5 grama sladkorja, je lahko ocena hranilne vrednosti za največ 10 točk višja od ocene za vsebnost sladkorja.

Senzorična ocena (40 odstotkov skupne ocene)

Šolani preizkuševalci so preizkusili in ocenili videz, vonj, okus in konsistenco suhih kosmičev in pripravljenih z mlekom. Senzorično oceno sestavljajo ocene vonja kosmičev pred pripravo (30 odstotkov), okusa (50 odstotkov) in konsistence (20 odstotkov) po pripravi z mlekom.

Označba (10 odstotkov skupne ocene)

Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni smo upoštevali velikost črk, čitljivost označbe in kontrast med podlago in črkami, prisotnost in ustreznost imena izdelka, navedbo hranilne vrednosti, odstopanje izmerjenih vrednosti od deklariranih in natančnost navodil za shranjevanje izdelka po odprtju. Preverili smo tudi prisotnost prostovoljnih informacij, kot so prehranske in zdravstvene trditve, nagradne in zabavne igre ter licenčni risani junaki, ki nagovarjajo predvsem mlajše potrošnike oziroma njihove starše.

Tuje snovi (0 odstotkov skupne ocene)

Vzorce smo pregledali in preverili morebitno prisotnost škodljivcev, žuželk in tujkov. Noben vzorec ni vseboval tuje snovi, zato tega parametra nismo upoštevali v skupni oceni.

Trajnostni vidik (0 odstotkov skupne ocene)

Trajnost vidik smo ocenili glede na vrsto uporabljene embalaže, prisotnost palmovega olja, ekološki certifikat in certifikat o trajnostni pridelavi kakava (UTZ ali Fairtrade). Ocena trajnosti ni del skupne ocene.

Osnovna zakonodaja in smernice

Oglejte si video o tem, kaj smo ugotovili na testu kakavovih kosmičev

Sladkorja je preveč v skoraj vseh izdelkih

Večina izdelkov, ki smo jih testirali, je zaradi velike vsebnosti sladkorja prej sladica kot živilo, primerno za zajtrk. V testiranih izdelkih smo ga izmerili od 13,8 do kar 36,2 grama v 100 gramih izdelka.

Kakavovi kosmiči s slikami na sprednji strani embalaže nagovarjajo najmlajše in njihove starše, zato smo pri ocenjevanju sladkorja upoštevali različna merila in smernice za trženje živil otrokom. Najbolj strogim merilom Svetovne zdravstvene organizacije in ministrstva za zdravje so ustrezali le zgoraj omenjeni trije izdelki, ki imajo najmanj sladkorja.

Najslabšo oceno za sladkor (nezadovoljivo) so prejeli štirje izdelki, ki presegajo vsebnost sladkorja celo po merilih, opredeljenih v prostovoljni pobudi vodilnih živilskih podjetij, imenovani EU

Pledge. Izbiro izdelkov Denel, Dennree Schoko Bären, Dennree Schoko Kugeln in Peppa Pig zato odsvetujemo.

Brez večjih napak pri senzorični analizi

Šolani preizkuševalci so preverili videz, vonj, okus in konsistenco suhih kosmičev ter pripravljenih z mlekom.

Izdelki se razlikujejo po velikosti (od 0,8 do 2,5 cm), barvi (od svetlo do temno rjave) in obliki, s katero se poskušajo proizvajalci čim bolj približati otrokom – v škatlah tako najdemo kroglice, školjke, medvedke in črke.

Pri preizkusu senzorike so se bolje odrezali izdelki z intenzivnim okusom po kakavu oziroma čokoladi in žitih ter tisti, ki so po pripravi z mlekom ostali hrustljavi in čvrsti na ugriz (konsistenca). Po okusu sladki in slani vzorci so dobili slabše ocene. Večina je za senzoriko prejela oceno dobro, le štirje povprečno.

Nepotrebni aditivi in arome

Kakavove kosmiče je mogoče izdelati tudi brez aditivov in arom, kar dokazuje šest izdelkov. Med aditivi, ki so dodani sedmim izdelkom, najdemo sojine, sončnične ali repične lecitine (emulgator), v izdelku Naturel pa še barvilo amonijev karamel. Drugi izdelki vsebujejo različne naravne in umetne arome.

Nenatančna navedba hranilnih vrednosti

Pregledali in ocenili smo skladnost označb z zakonodajo ter dodatne prostovoljne navedbe in informacije, ki so potrošnikom na voljo na izdelkih. Oceno zelo dobro je za označbo prejel le izdelek Spar, Natur pur, pri vseh drugih smo odkrili pomanjkljivosti.

Primerjali smo izmerjeno in deklarirano vsebnost sladkorja, beljakovin, prehranske vlaknine, železa in folne kisline. Pri kar devetih izdelkih smo ugotovili odstopanje, večje od dovoljenega.

Deklaracije niso dovolj berljive

Berljivost deklaracij otežujeta manjša velikost črk in večjezičnost, na izdelku Kellogg's so informacije o izdelku podane v kar 19 jezikih. Manjše črke od zakonsko določenih so na dveh izdelkih (Barnhouse in Milzu!).

Kljub zadostnemu prostoru je na treh izdelkih, ki imajo deklaracijo navedeno na nalepki, hranilna vrednost navedena linearno. Pri večini izdelkov smo pogrešali informacijo o tem, kako kosmiče shranjevati, ko jih odpremo. Kosmiči bodo hrustljavost obdržali dlje, če vrečko dobro zapremo in jih hranimo v suhem prostoru, a takšen nasvet smo zasledili le na štirih izdelkih.

Trajnostni vidiki: embalaža, sestavine in certifikati

Ugotovili smo, da imajo izdelki, pakirani v kartonaste škatle, v notranjosti še plastično ali aluminijasto vrečko, da bi izdelek ohranil senzorične lastnosti. Če je le mogoče, izberite izdelek, ki ima čim manj plasti embalaže.

Uporaba palmovega olja kot sestavine je z vidika trajnosti popolnoma nesprejemljiva. Poleg tega, da vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin, je problematičen tudi način proizvodnje.

Čeprav tudi ekološki izdelki vsebujejo veliko sladkorja in zato ne spadajo v vsakodnevno prehrano, so z vidika trajnosti boljša izbira. Ekološki certifikat je strogo nadzorovan. Korak v pravo smer pa sta tudi certifikata o trajnostni pridelavi kakava UTZ in Fairtrade,

Po naši oceni so najmanj trajnostni izdelki:

 • Kellogg's,
 • Mercator,
 • vsi trije Nestléjevi (Chocapic, Nesquik in Nesquik Alphabet)
 • Peppa Pig.

Vsi so v »dvojni« embalaži in nimajo trajnostnih certifikatov.

Trgovske znamke so bistveno cenejše

Najcenejši so S Budget (3,15 € za kilogram), tudi preostali izdelki trgovskih znamk so v primerjavi z blagovnimi precej cenejši.

Za kilogram kakavovih kosmičev na testu boste odšteli od 3,15 do 13,48 evra, med dražjimi je tudi najboljši izdelek na testu Nestlé, Nesquik Alphabet (9,97 € za kilogram).

V povprečju boste za kilogram odšteli manj kot štiri evre, izjema je ekološka trgovska znamka Spar, Natur pur (7,97 € za kilogram).

Ekološki izdelki so tudi na splošno med dražjimi (od 7,97 do 13,48 evra za kilogram).

Avtorica: Nika Kremić

Logo slo-002 objave-na-spletu

 

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju