Ko temperature presežejo 20 stopinj Celzija, brez hladilne torbe skoraj ne gre. Preizkusili smo takšne, pri katerih je dodatno hlajenje mogoče s priključitvijo na 12-voltno vtičnico v avtomobilu.

Za preizkus smo izbrali srednje velike modele, v katerih je po navedbah proizvajalca okrog 30 litrov prostornine. Vse torbe so iz trde plastike, kar zagotavlja dobro zaščito vsebine, a hkrati onemogoča kakršno koli prilagajanje oblike.

Nobena od preizkušenih nima možnosti zamenjave pokrova s takšnim, ki nima vgrajenega hladilnika. Pri vseh je pokrov na eni stranici fiksno pripet. To lahko pomaga pri nalaganju vsebine, a le, če pokrov zares ostane odprt in ga pri tem ni treba držati. Priporočamo, da to preverite pred nakupom.

Vse hladilne torbe smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

 • Hlajenje 40 %
 • Izolativnost 40 %
 • Izmerjena moč 20 %
 • Trdnost 0 %
 • Skupna ocena: 100%

V laboratoriju smo preizkusili 13 hladilnih torb z vgrajenim hladilnikom, ki jih lahko priključimo na 12-voltno vtičnico v avtomobilu. Osem jih je naprodaj tudi v Sloveniji. Vse preizkuse smo izvajali pri zunanji temperaturi 28 °C, torbe pa smo do 20 odstotkov njihove prostornine napolnili z vodo.

Hlajenje (40 odstotkov skupne ocene)

Torbe smo zaprli, jih priključili in s termočleni merili temperaturo zraka v notranjosti in temperaturo vode. Za oceno smo vzeli spremembo po eni, treh, šestih in dvanajstih urah, največji delež ocene ohladitve zraka (60 odstotkov) predstavlja sprememba temperature po eni uri, pri ohlajevanju vode pa ima največji delež (40 odstotkov) temperatura po treh urah.

Izolativnost (40 odstotkov skupne ocene)

Po 15-urnem ohlajevanju smo izključili napajanje, meritve temperature smo začeli izvajati, ko je temperatura zraka dosegla 16 °C, temperatura vode pa 14,5 °C. Tu smo največjo obtežitev namenili temperaturi, ki smo jo v zraku oziroma vodi izmerili po šestih urah.

Izmerjena moč (20 odstotkov skupne ocene)

Primerjali smo največjo izmerjeno moč z nazivno močjo. Slabšo oceno so dobile torbe, pri katerih je razlika največja.

Trdnost (0 odstotkov skupne ocene)

Torbe smo z višine enega metra spustili na betonska tla tako, da so padle na spodnjo stranico. Preverili smo morebitne poškodbe.

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

 • Na kaj moramo biti pozorni pro izbiri hladilne torbe?
 • Kakšne so bile na testu razlike pri učinkovitosti hlajenja?
 • Kakšne so razlike pri izolaciji hladilnih torb?
 • Ali večja moč pomeni tudi boljše hlajenje?
 • Kako trdne so hladilne torbe?

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju