Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon
Telefon
24. november 2022

Pametni telefon je majhen, a izjemno zmogljiv računalnik, ki nam omogoča marsikaj, tudi upravljanje denarja. S prenosom in uporabo aplikacij, kot so mobilne banke, mobilne denarnice in drugi fintechi, si olajšamo življenje in znižamo stroške. A poskrbeti moramo za VARNOST. 

Da je varnost pomembna na osebnem računalniku, kjer nam zlonamerni programi lahko naredijo veliko škode (dostopajo do naših gesel, sporočil, podatkov o plačilnih karticah), že vemo.

Enako velja za pametni telefon, ki ga za dostop do spleta uporablja največ rednih uporabnikov, kar 95 odstotkov.

Da bo vaš telefon ne le pameten, ampak tudi varen, upoštevajte nekaj nasvetov.

nasveti za varno rabo telefona3 Uporabljajte protivirusno programsko opremo.

nasveti za varno rabo telefona3Redno posodabljajte operacijski sistem in aplikacije, saj nove različice odpravljajo odkrite varnostne luknje.

nasveti za varno rabo telefona3Zaklepajte telefon. Aplikacija za finančne transakcije brez tega običajno ne deluje. Med bolj varne načine spadajo gesla, PIN-kode (ki naj ne bodo preproste!) in biometrični podatki. Vzorci so manj varni, saj preprost vzorec napadalec hitro opazi, si ga zapomni in uporabi v primeru kraje.

nasveti za varno rabo telefona3Uporabljajte le aplikacije iz uradnih trgovin, prej preverite ocene in komentarje uporabnikov. Tudi te aplikacije namreč niso stoodstotno varne.

nasveti za varno rabo telefona3Pred namestitvijo aplikacij preverite, kakšna dovoljenja želijo od vas.

nasveti za varno rabo telefona3Ne povezujte se v nezaščitena javna omrežja, še posebej, če nameravate uporabljati aplikacije za izvajanje finančnih transakcij.

nasveti za varno rabo telefona3Izklopite bluetooth, kadar ga ne potrebujete, zlasti v gneči.

nasveti za varno rabo telefona3Poskrbite za redno varnostno kopiranje podatkov. Uporabite lahko sinhronizacijo ali temu namenjene aplikacije.

nasveti za varno rabo telefona3Uporabite aplikacijo za zaklepanje naprave na daljavo in omogočite iskanje telefona na daljavo (Android device manager, Find my iPhone).

nasveti za varno rabo telefona3Izgubo ali krajo telefona prijavite banki in telekomunikacijskemu operaterju.

nasveti za varno rabo telefona3Ne klikajte na povezave v SMS- in elektronskih sporočilih neznanih pošiljateljev. Tudi če pridejo z znanega naslova, preverite, ali jih je pošiljatelj res poslal.

nasveti za varno rabo telefona3Izklopite privzeto oddajanje svoje geolokacije, funkcijo vklopite le, ko jo potrebujete.

Avtorica: Alina Meško

favicon Preberite več: Test pametnih telefonov

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več