Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon
Telefon
12. maj 2022

Običajni test fotoaparatov smo prilagodili dogajanju na tem področju. Osredotočili smo se namreč na pametne telefone, ki so zdaj naše primarne naprave za fotografiranje in snemanje. Temu proizvajalci namenjajo veliko pozornosti, tako pri razvoju tehnologije kot na predstavitvah novih izdelkov.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Pri testu pametnih telefonov v akreditiranem laboratoriju redno preverjamo njihove fotografske zmogljivosti, ki pomenijo 25 odstotkov skupne ocene testa. Tokrat smo upoštevali zgolj oceno za fotografijo in video.

Kakovost fotografij (72 odstotkov skupne ocene)

Največ k tej oceni prispeva zadnja kamera, pri kateri preverjamo njeno kakovost (80 odstotkov) in vsestranskost (20 odstotkov). Zmogljivosti in kakovost sprednje kamere prispevajo dobro četrtino (28 odstotkov) ocene kakovosti fotografij.

Kakovost videa (28 odstotkov skupne ocene)

Podobno je v dveh ravneh razčlenjena ocena kakovosti videa. 70 odstotkov predstavlja kakovost videa zadnje (75 odstotkov) in sprednje (25 odstotkov) kamere, 20 odstotkov kakovost zvoka v videoposnetkih in 10 odstotkov funkcijska vsestranskost.

Izračun skupne ocene

  • Kakovost fotografij: 72%
  • Kakovost videa: 28%
  • Skupna ocena: 100%Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več