Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon

Skromna ponudba je glavna značilnost trga naprav za starejše oziroma za uporabnike, ki ne znajo, ne morejo ali preprosto ne želijo uporabljati pametnih telefonov.

Mobilna industrija zanje nima pretiranega posluha, toda če ste pozorni, lahko najdete telefone s poenostavljeno ali prilagodljivo izkušnjo uporabe.


Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

  • Funkcije telefona 20%
  • Priročnost uporabe 50%
  • Trajnost 10%
  • Baterija 20%
  • Skupna ocena: 100%

Kaj smo preverjali?

Pametni mobilni ali hibridni telefoni, ki spadajo med telefone za starejše, so še vedno naprave za mobilne komunikacije, kot vse druge.

Preverili smo primernost naprave za osebe z okvarami sluha, vida in fine motorike.

Zaslon

Zanimalo nas je, kako dober in velik je zaslon in v kolikšni meri je uporaben brez očal. 

Še vedno je torej pomembno, kako velik in kakovosten je zaslon oziroma fotografski sklop, če ga ima, za starejše uporabnike pa so v ospredju pomembnejše lastnosti, na primer priročnost uporabe.

Zvok

Kdor slabše sliši, ne bo navdušen nad napravo, ki se pri tem ne izkaže najbolje. Manjša razlika v jakosti ali kakovosti zvoka, ki jo mlajši spregledajo, lahko starostnikom onemogoči razumevanje pogovora.

Kako morebitna tresavica vpliva na upravljanje

Tresoče roke so naslednja velika težava. Ni nas skrbelo, da bi naprava padla na tla (čeprav je njena odpornost ravno tako pomembna), temveč kako morebitna tresavica vpliva na upravljanje, še posebej na upravljanje zaslona, občutljivega na dotik.

Ostale lastnosti ki so vplivale na skupno oceno

Drugo polovico ocene sestavljajo preostale lastnosti, ki so se nam zdele pomembne. To so: preprostost klica v sili, uporabe, prenosljivosti, namestitve in razumljivost navodil za uporabo.

Sledi zmogljivost baterije. Priporočljivo je, da naprave ni treba polniti vsak dan, kajti starostniki na to radi pozabijo.

Vse našteto namreč sestavlja kar polovico skupne ocene.

Ker govorimo o posebni skupini uporabnikov, predvsem o starostnikih, ki iz tega ali onega razloga nočejo poseči po pametnih telefonih, so na prvem mestu funkcije telefona: kaj naprava omogoča, kako razumljiv je govor, kako občutljiv je mikrofon in kako odziven je zaslon.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA