Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon

Pametni telefon je eden od predmetov, ki so med najbolj umazanimi, če jih redno ne čistimo. Čez dan, nekateri zelo pogosto, drugi pa manj, rokujemo z njim, ga naslanjamo k ušesu in obrazu, ga odlagamo na najrazličnejša mesta, nosimo v žepih – s tem pa prenašamo mikrobe in viruse v bližino sluznic. Čiščenje mobilnih telefonov in tudi drugih podobnih tehničnih predmetov (tablic ali tipkovnic računalnikov) je danes nujno, tako kot umivanje in dezinficiranje rok.

Kako čistiti in kako dezinficirati – v petih korakih
Površine mobilnega telefona je najlažje čistiti z alkoholnim robčkom, pri čemer rahlo drgnemo po površini toliko časa, da je vidno čist. Če pri tem uporabimo alkoholni robček z vsaj 65 % alkohola, ga bomo tudi dezinficirali. Če alkoholnih robčkov ni pri roki, za čiščenje gladkih površin telefona lahko uporabimo krpico iz mikrovlaken, ki jo navlažimo z mlačno vodo.

Dezinficiramo ga tako, da drugo krpico iz mikrovlaken navlažimo z dezinfekcijskim sredstvom (več kot 65 % alkohola) in po čiščenju spet podrgnemo po vseh površinah. Dovolj je, da telefon temeljito očistimo in dezinficiramo enkrat dnevno, med uporabo pa pazimo, da telefon prijemamo s čistimi rokami.

V procesu čiščenja mobilnega/pametnega telefona se moramo izogibati prekomerni vlažnosti: po telefonu ne pršimo aerosolov, ne uporabljajmo jedkih kemikalij (recimo raztopin varikine, kisa ali gospodinjskih čistil, kot je, na primer čistilo za keramično ploščo), prav tako naprave ne potapljamo v tekočine, saj vlaga in kemikalije lahko vplivajo na njeno delovanje.

Primerna alkoholna raztopina dezinfekcijskega sredstva lahko vsebuje etanol, izopropil alkohol oziroma mešanico obeh. Za čiščenje lahko uporabimo tudi čistilo za zaslone, ki vsebuje manj kot 5 % anionskih tenzidov, na telefon ga nanesemo s krpico iz mikrovlaken.

Pet korakov do čistega telefona, vsaj enkrat dnevno
1. Izključite telefon in odstranite morebitne ovitke.
2. Očistite ga z navlaženo krpo iz mikrovlaken ali krpo, ki ne pušča vlaken.
3. Dezinficirajte ga z uporabo alkoholnega dezinfekcijskega sredstva.
4. Pustite, da se površine posušijo.
5. Ne pozabite posebej očistiti ovitka, torbice in podobnih odstranljivih dodatkov.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA