Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
20. marec 2018

Belgijska potrošniška organizacija Test Achats je pod drobnogled vzela 51 polnilnikov, pri katerih je preverila, ali so varni za uporabo. Rezultati so katastrofalni, vsak drugi namreč predstavlja varnostno tveganje, saj obstaja nevarnost požara in/ali električnega udara. 

Preverili so tako polnilnike, ki jih lahko kupimo v (spletnih) trgovinah za nekaj evrov, kot tudi originalne polnilnike za telefona znamk Apple in Samsung. Med neoriginalnimi in poceni polnilniki (res je, stanejo lahko le nekaj evrov, a glede na veliko ponudbo lahko sklepamo, da jih tudi veliko prodajo), so se za najbolj nevarne izkazali tisti za Applove naprave, kar štirje od petih neoriginalnih polnilnikov so bili nevarni, za Samsungove naprave pa je bila nevarna četrtina preizkušenih polnilnikov.

Pri preverjanju varnosti se je najpogosteje izkazalo, da so žice slabo izolirane, razdalja med primarnim in sekundarnim vezjem pa je nezadostna. To lahko povzroči kratek stik in električni udar, pregrevanje, taljenje komponent in s tem požar.

Zaskrbljujoče: 24 od 25ih nevarnih polnilnikov je bilo označenih z oznako CE.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA