Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
04. oktober 2022

Tablični računalniki kljub napovedim nekaterih niso postali zamenjava za prenosne. Ravno tako se niso izkazali za slepo vejo računalniškega razvoja, saj so našli krog lojalnih uporabnikov. Kdo so ti uporabniki in s katerimi modeli jih izdelovalci nagovarjajo?

Tablične računalnike kupujemo za otroke, saj so popolni za izobraževanje in zabavo. Uporabljajo jih študenti, saj so lahki, prenosljivi, baterija pa ima dolgo življenjsko dobo.

Najboljši in najbolj zmogljivi so primerni za digitalne ustvarjalce, oblikovalce in druge profile profesionalnih uporabnikov.


Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene

  • Splošne zmogljivosti: 10%
  • Priročnost uporabe: 25%
  • Kakovost zaslona: 15%
  • Uporabnost: 25%
  • Pregled naprave: 10%
  • Baterija: 15%
  • Skupna ocena: 100%

Vsako tablico podrobno preizkusimo ter ocenimo njene zmogljivosti in kakovost izdelave. K skupni oceni največ prispevajo (po 25 odstotkov) priročnost uporabe, kjer nas zanimajo preprostost aktivacije naprave, delovanje na dotik občutljivega zaslona in njena uporabnost za različne namene.

Pri uporabnosti preverjamo delovanje elektronske pošte, prikaz videa, fotografij in elektronskih knjig ter predvajanje glasbe.

Sledijo splošne zmogljivosti naprave (10 odstotkov), med katere spadajo hitrost žičnega prenosa podatkov, hitrost brezžičnega omrežja in testi zmogljivosti, kakovost zaslona (15 odstotkov), kar je za tablični računalnik pomembna lastnost, celovita ocena naprave in kakovost izdelave (10 odstotkov) ter življenjska doba baterije (15 odstotkov).Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

 

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več