Jesen prinaša številne nove izzive, zato zna biti nov monitor visoko na seznamu želja. Delo se s prenosnim računalnikom dvigne na novo raven. A tudi če imate namizni računalnik in monitor zanj, bo zadnji povečal učinkovitost in sposobnost opravljanja več nalog hkrati.

Nakup monitorja je poceni, kadar veste, kaj želite in želje ne prevladajo nad potrebami. Natančno morate vedeti, kakšnega potrebujete, pri čemer vam je lahko v pomoč potrošniški test računalniških monitorjev.

Vse monitorje smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

  • Kakovost slike: 50%
  • Vsestranskost: 30%
  • Preprostost uporabe: 10%
  • Poraba energije: 10%
  • Skupna ocena: 100%

Kakovost slike ki ima kot najbolj pomembna lastnost vsakega zaslona polovično težo v skupni oceni.

Razlike med modeli, ki smo jih našli v slovenskih trgovinah, so v tej kategoriji na prvi pogled majhne, saj so vsi ocenjeni z enim plusom (ocena dobro). Interval ocene pa je razmeroma velik in podrobnejši pogled pokaže povezavo s skupno oceno.

Višjeuvrščeni modeli so boljši. Prav tako v preglednici ni vseh monitorjev, ki jih lahko kupite na trgu, kajti program testiranja smo šele začeli in se zato osredotočili na modele za pisarniško delo.

Med njimi ni dražjih s hitrejšimi zasloni za igričarje, kot tudi ne modelov, sposobnih prikazati natančne barve za ustvarjalce digitalnih vsebin. Prav tako noben nima ukrivljenega zaslona, ki je zadnje čase vse bolj priljubljen.

Za potrošnika je pomembno, da je uporaba, v kar je všteta raba zaslonskega menija za prilagajanje osnovnih nastavitev slike in vira signala, čim bolj preprosta.

V skupni oceni ima ta kategorija skoraj tretjinsko težo. Sledita še vsestranskost, pri čemer so pomembni število in vrsta priključkov ter poraba električne energije.

V skrbi za trajnost in okolje je energijska učinkovitost z desetinsko težo v skupni oceni prav tako odraz odličnosti naprave, ki jo nameravamo kupiti.

Odklenite si dostop za ogled testa in ocen izdelkov

Ocene vam povedo, kako so se izdelki izkazali v naših neodvisnih testiranjih.

Katere informacije test vključuje?

  • Kako smo testirali? 
  • Kako velik monitor potrebujemo?
  • Kako izbrati primeren monitor?
  • Katera zaslonska tehnologija vam ustreza?
  • Kakšna naj bo ločljivost?
  • Kateri vmesniki so najbolj uporabni?

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju