Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik

Mnogi ljubitelji literature, ki se hkrati navdušujejo nad priročnimi tehničnimi napravami, so že davno dali prednost elektronskim knjigam, saj jih imajo v vsakem trenutku na dosegu rok neprimerno več, kot bi jih imeli v tiskani obliki. Kdor ne želi namenskega bralnika in s tem dodatne naprave, lahko knjige prebira tudi na pametni mobilni napravi.

Ko se odločate za nakup e-bralnika, boste prej ali slej pristali v enem od dveh taborov. Na eni strani je Amazon s svojo ponudbo knjig in bralnikov, na drugi pa vsi, ki prisegajo na prostokodni format zapisa e-pub. Ločnica med taboroma ni nepremostljiva. Če boste knjige večinoma kupovali v Amazonovi spletni knjigarni, bo težav manj, če se odločite za enega od njegovih bralnikov Kindle. Če Amazon ni nujen izbor, se nabor naprav razširi vsaj še na izdelke podjetij PocketBook in Kobo. Bralniki vseh treh ponudnikov so na voljo tudi na slovenskem trgu, zanje boste odšteli od 90 do 300 evrov.

favicon Preverite: test tabličnih računalnikov

Objavljamo rezultate za več kot 100 tabličnih računalnikov, v naših trgovinah smo našli 48 modelov. Zelo dobro tablico lahko kupite za približno 740€ €, dobro pa za 200 €.

V zlati kletki ali pod svobodnim soncem?
Razlika med Amazonom in drugimi ni le v formatu zapisa in napravah. Bralniki Kindle podobno kot Applove naprave nudijo varno okolje, ki je preprosto za uporabo, a zaprto. Knjige lahko kupujete skoraj izključno v Amazonovi knjigarni, zaklenjene so na uporabnikov račun in jih zato ne morete posoditi prijateljem, prav tako bralnik ne dopušča izposoje e-knjige v lokalni knjižnici. V Amazonovi ponudbi so tudi knjige brez digitalne zaščite, vendar med njimi skoraj ni uspešnic, knjigarna je razmeroma dobro založena s knjigami v slovenščini in drugih neangleških jezikih.

Bralniki PocketBook in Kobo nudijo več svobode. Knjige lahko kupujete v različnih spletnih knjigarnah, jih posojate ali si jih izposodite v knjižnici. Čeprav so tudi v tem primeru lahko digitalno zaščitene (na primer knjižnični izvodi), jih je veliko nezaščitenih, zato je v tej skupnosti priljubljena medsebojna izposoja v manjšem krogu bralcev, saj lahko datoteke svobodneje prenašate med napravami. Uporabnik namreč ni omejen na en uporabniški račun, do katerega imajo v najboljšem primeru dostop še ožji družinski člani.

Spletni portal Biblos
Predstavlja slovensko spletno knjižnico in knjigarno, v kateri si lahko izposodite ali kupite knjige v elektronski obliki, te pa nato prebirate na bralnikih, ki morajo podpirati format e-pub ali pdf, na mobilnih napravah ali računalnikih. Sočasno si lahko izposodite do štiri knjige, ki so za branje na voljo dva tedna, nato se datoteke samodejno zaklenejo. Biblos lahko uporabljate, če ste član knjižnice, ki je v Biblosovi mreži. Če bralnika nimate, si ga lahko izposodite v knjižnici, sicer pa sta na voljo tudi aplikaciji za oba sistema, iOS in Android.

E-bralnik ali aplikacija za mobilno napravo?
Ne glede na to, kateri tabor boste izbrali, sta za branje vedno na voljo dve možnosti. Namenski bralniki so lahke in priročne naprave, katerih zaslon nudi enako udobno bralno izkušnjo kot besedila, natisnjena na papirju. Priljubljeno literaturo boste lahko nemoteno prebirali tudi na močnem soncu. Nudijo nekajtedensko življenjsko dobo baterij, vse pogosteje pa tudi dodatne funkcije, kot so zvočne knjige. Vendar to niso univerzalne mobilne naprave, ki bi bile uporabne še za kaj drugega. Zasloni so črno-beli in če nimajo vgrajene sijalke (osvetlitve), knjige v elektronski obliki ne morete brati v temi.

E-knjige lahko prebirate tudi na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku, če nanj namestite ustrezno aplikacijo. Na voljo imate barvni zaslon, poleg tega niste omejeni na enega izmed omenjenih taborov, saj imate lahko na svoji napravi več aplikacij. Ključna pomanjkljivost: zaslon mobilne naprave ni dobro čitljiv pri neposredni sončni svetlobi, tablični računalniki pa so na splošno težji in manj priročni za uporabo v primerjavi z bralniki.

Bralniki in aplikacije imajo tako pomanjkljivosti kot prednosti, vendar lahko preprosto povlečete ločnice med njimi. Kdor je pravi knjižni molj in res veliko bere, naj poseže po bralniku, saj mu glede udobja branja aplikacije niso kos. Za občasno branje so primernejše aplikacije, saj vam ni treba imeti pri sebi dodatne naprave.

Kliknite na fotografijo za povečavo!

bralniki

Avtor: Marjan Kodelja

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA