Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
06. junij 2018

Vse potrošnike, ki so kupili ali želijo kupiti vstopnice za svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji, opozarjamo, da je edini uradni prodajalec vstopnic za letošnje svetovno prvenstvo mednarodna nogometna zveza FIFA, ki je prepovedala prodajo svojih vstopnic na sekundarnem trgu. FIFA je napovedala, da bodo vstopnice, za katere se bo ugotovilo, da so bile kupljene pri neuradnih prodajalcih, kot je npr. Viagogo, neveljavne in vstop v stadion s takimi vstopnicami ne bo mogoč. Obstaja torej veliko tveganje, da si z vstopnicami, kupljenimi prek te spletne strani, ne boste mogli ogledati tekme, zato nakup odsvetujemo.

Na sporne prakse Viagogo opozarjamo že nekaj časa, proti tej družbi po svetu poteka več akcij in preiskav. Med drugim je Viagogu kazen naložil italijanski nadzorni organ za varstvo trga in konkurence zaradi zavajajoče poslovne prakse, preiskave potekajo v Veliki Britaniji, kjer je organ za nadzor nad oglaševanjem že ugotovil sporne prakse. Pred kratkim so kazenske ovadbe vložile tudi FIFA, UEFA ter švicarska potrošniška organizacija FRC.

Kaj je spornega pri Viagogu?
O tem smo že pisali, vložili smo tudi pritožbo pri Tržnem inšpektoratu RS, zato si lahko preberete naše starejše članke. Največje težave pa so, da potrošniki ne vedo, da ne gre za uradnega prodajalca kart, temveč za njihovo preprodajo.

Poleg tega Viagogo zagotavlja garancijo, da bodo potrošniki vstopnice prejeli, česar že po definiciji ne more zagotoviti, saj vstopnic ne prodaja sam in tudi praksa kaže, da temu ni tako. Na koncu so potrošniki zavedeni v nakup tudi po nekajkrat višjih cenah vstopnic, kot je njihova originalna vrednost, netransparentna pa je tudi končna cena, saj Viagogo zaračunava svojo 'provizijo', ki pogosto ni navedena vse do zadnjega in je potrošniki zlahka spregledajo.

Zaradi pritiska, ki ga doživlja po vsem svetu, je Viagogo sicer naredil nekaj manjših sprememb, vendar po našem mnenju še vedno uporablja sporne prakse. V primeru svetovnega prvenstva v Rusiji pa je jasno, da takih vstopnic sploh ne bi smeli prodajati, saj se je FIFA jasno izrekla, da je preprodaja prepovedana.

Preberite tudi:

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA