Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
05. januar 2023

Brezžični usmerjevalnik je srce domačega omrežja. Odkrijte, kdaj je bolje imeti svojega in kdaj je primernejši operaterjev. Kako se spoprijeti s slabim delovanjem omrežja? Koliko energije porabijo usmerjevalniki? Čim bolje izkoristite domači širokopasovni internetni priključek.

Brezžične usmerjevalnike smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki, trgovci oz. proizvajalci niso vplivali na izbor. Preizkusili smo jih v neodvisnem akreditiranem laboratoriju. Naša merila so običajno ostrejša od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvene in druge vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi.

Izračun ocene

  • Zmogljivosti: 70%
  • Preprostost uporabe: 10%
  • Pričakovane funkcije: 10%
  • Vsestranskost – dodatne funkcije: 5%
  • Vpliv na okolje: 5%
  • Skupaj: 100%

Zmogljivosti (70 odstotkov skupne ocene)

Brezžične usmerjevalnike pred testom nadgradimo na zadnjo različico programske opreme, nato jih preizkusimo na načine, ki najbolje predstavljajo delovanje v potrošnikovem domu. V stabilnem brezžičnem omrežju preverimo doseg radijskega signala (toplotni zemljevid signala) ter izmerimo kakovost brezžičnih in žičnih povezav.

Preprostost uporabe (10 odstotkov skupne ocene)

Poleg kakovosti dokumentacije za uporabo preverimo zahtevnost prve nastavitve in kako zahtevno je spremljanje delovanja omrežnega usmerjevalnika. Preverimo tudi preprostost uporabe in preglednost mobilne aplikacije, če je na voljo.

Pričakovane funkcije (10 odstotkov skupne ocene)

Ocena vsebuje pregled vključenih funkcij, ki jih od brezžičnega usmerjevalnika pričakujemo: zmogljivosti usmerjanja podatkovnega prometa, ali je na voljo funkcija oblikovanje omrežja za goste in druge. Pomemben del ocene predstavlja podpora novejših brezžičnih standardov.

Vsestranskost – dodatne funkcije (5 odstotkov skupne ocene)

V tem delu ocenimo morebitne funkcije in podporo tehnologijam, ki niso nujne za normalno delovanje brezžičnega usmerjevalnika, kot so zaslon na ohišju ali gumb za izklop radijskega dela, priključek USB, večpredstavnostne tehnologije in podobno.

Vpliv na okolje (5 odstotkov skupne ocene)

Zanimata nas kakovost izdelave in robustnost ohišja, saj je ta pogoj za dolgotrajno uporabo. Preverimo še stabilnost porabe oziroma koliko električne energije usmerjevalnik porabi v različnih režimih delovanja (v stanju pripravljenosti, med običajno in med polno obremenitvijo).Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,60 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več