Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. december 2021

Uporaba slušalk med vožnjo z avtomobilom ali s kolesom je prepovedana, saj se mora voznik (kar vključuje tudi kolesarje in voznike električnih skirojev) po Zakonu o pravilih cestnega prometa vzdržati ravnanj, ki bi zmanjševala njegovo slušno zaznavanje. Za kršitev je predpisana globa v višini 120 evrov.

Izjema je telefoniranje ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje. Ali to vključuje tudi brezžične slušalke?

Na ministrstvu za infrastrukturo so nam v zvezi s tem pojasnili, da se kot taka šteje le brezžična slušalka bluetooth za eno uho, ki jo je mogoče upravljati prostoročno (npr. z glasovnimi ukazi). V vsakem primeru pa telefoniranje med vožnjo močno vpliva na voznikovo zbranost in odzivni čas, zato ga odsvetujemo.

favicon Preberite več: Test slušalk

Poslušanje glasbe ali pogovarjanje po telefonu med hojo tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost, sposobnost zaznavanja okolice in podaljšuje njihov reakcijski čas.Zakonska prepoved se nanaša le na voznike, zato uporaba slušalk med hojo ni prepovedana. Vendar so tudi pešci udeleženci v prometu, zato bi morali biti zaradi svojega ranljivejšega položaja enako ali še bolj pazljivi kot vsi drugi.

Svetujemo previdnost in če je le mogoče, neuporabo slušalk med hojo. Če že ne gre brez tega, pa vsaj poslušanje glasbe ali pogovor na čim manjši jakosti.

Avtor: Matjaž Jakin

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več