Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čas za menjavo starega televizorja? Vzemite si čas za izbiro. Televizor je ena tistih domačih naprav, od katere pričakujemo, da bo delovala najmanj sedem let. Velikost zaslona, kakovost zvoka in slika so lastnosti, ki bodo najbolj vplivale na udobje gledanja in zadovoljstvo z izbrano napravo.

Daleč najpomembnejše vprašanje je, kako velik zaslon izbrati. Optimalna velikost ni odvisna od niše v pohištveni garnituri in tudi ne od osebnega občutka, temveč je strokovno podkrepljena in odvisna od razdalje gledanja. Priporočil je veliko, med njimi tudi do centimetra natančna, a za večino bo dovolj preprosto načelo.

Televizorji so različno veliki, vendar vam ne priporočamo modelov z zasloni, manjšimi od 42 palcev (107 cm), saj so ti primerni kvečjemu za hotelske sobe in počitniške prikolice. Da je izbira velikosti lažja, izbirajte med 55- in 65-palčnimi (140 oz. 165 cm), ponudba modelov v teh kategorijah je daleč najbolj pestra in kakovostna.


Vse televizorje smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

  • Kakovost slike 45%
  • Kakovost zvoka 25%
  • Preprostost uporabe 10%
  • Pametne funkcije 10%
  • Priključki in sprejemniki 5%
  • Energijska učinkovitost 5%
  • SKUPAJ: 100%


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA