Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kako testiramo

Revija ZPStest

Neodvisne informacije za sodobnega potrošnika

Potrošniško primerjalno testiranje, ki ga izvajamo nevladne potrošniške organizacije (seveda tudi Zveza potrošnikov Slovenije), temeljijo na mednarodnih standardih in pravilih, kot so standardi in vodila Codex Alimentarius (za prehranske izdelke), ISO (International Organization for Standardization) in drugi, oziroma na zakonodajnih zahtevah za testiranje in ocenjevanje skladnosti z zakonodajo.

Vse izdelke, ki jih potrošniške organizacije testiramo, kupimo v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci in trgovci za izbor sploh ne vedo in nanj nimajo vpliva. Izdelke preizkusimo v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Sodelujemo le z akreditiranimi laboratoriji

Za izvedbo testiranja uporabljamo storitve različnih laboratorijev, ki morajo biti akreditirani za svojo dejavnost. Akreditiranje je nepristranski, neodvisen in strokoven postopek preverjanja usposobljenosti laboratorija za izvajanja testiranj in analiziranja, ki ga izvede nacionalna akreditacijska služba.

V Sloveniji akreditacije izvaja Slovenska akreditacija, na njihovih spletnih straneh boste našli tudi seznam v Sloveniji akreditiranih laboratorijev oziroma organizacij.

V svetu ima vsaka država svoj organ za akreditiranje laboratorijev, kajti v globalnem tržnem sistemu morajo obstajati zagotovila, da so izdelki in storitve tudi preverjani, testirani in/ali analizirani po mednarodno priznanih postopkih, ki so zaradi akreditacije primerljivi in verodostojni.

Ob vsakem testu vedno zapišemo tudi, kako smo testirali in katere standardne postopke smo pri tem upoštevali. Zaradi zagotavljanja neodvisnosti in da bi se izognili morebitnim pritiskom, potrošniške organizacije ne razkrivamo imen laboratorijev.

Testiramo v skladu s strogimi mednarodnimi pravili

Vsa primerjalna testiranja izvajamo v skladu s pravili mednarodne organizacije ICRT (International Consumer Research & Testing), katere člani smo.

Ob tem se držimo naslednjih načel:

Testiramo anonimno

Vse vzorce kupimo v trgovinah kot običajni potrošniki. Ponudniki pred testiranjem ne vedo, da bodo izdelki testirani. O testu jih obvestimo šele potem, ko so že znani rezultati.

Testiramo strokovno

Sodelujemo le akreditiranimi laboratoriji in drugimi neodvisnimi izvajalci (strokovnjaki, inštituti, skupine potrošnikov, ...). Testi sledijo strogim protokolom. Pri testu mikrobiološko občutljivih živil na primer zagotavljamo nepretrgano hladno verigo od odvzema vzorca do laboratorija. Imen laboratorijev in ostalih sodelavcev pri testu zaradi zagotavljanja njihove neodvisnosti ne razkrivamo javnosti.

Testiramo celovito

Naši kriteriji ocenjevanja so strožji od standardov in zakonodaje. Potrošnikom želimo objektivno predstaviti kakovost izdelkov. Po drugi strani pa jih želimo opozoriti na morebitna tveganja pri uporabi ali uživanju izdelkov, ki se na testu niso izkazali najbolje. Pri tem upoštevamo najnovejša dognanja, med njimi tudi tista, ki še niso bila prenesena v zakonodajo.

Testiramo neodvisno

Za testiranje se odločamo samostojno, brez zunanjih vplivov in povezav s proizvajalci. Izbiramo zgolj partnerje (strokovnjake, inštitute, ...), ki so popolnoma neodvisni in ustrezno usposobljeni. V naših objavah in revijah nikoli ni komercialnih oglasov.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več