Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Revija ZPStest

Neodvisne informacije za sodobnega potrošnika

22. december 2020

Na Zvezi potrošnikov Slovenije skrbno spremljamo in analiziramo obisk naših spletnih strani in vsebin, ki vas najbolj zanimajo. Na podlagi tega se odločamo, katere skupine izdelkov pogosteje uvrstimo na seznam testiranj in jim namenimo nekaj več pozornosti. Tudi vas zanima, kateri testi gospodinjskih aparatov so med potrošniki najbolj priljubljeni?

V zadnjih mesecih smo na naših spletnih straneh poleg zanimanja za vsebine in primerjalnike velikih gospodinjskih aparatov zaznali tudi porast ogledov testov malih gospodinjskih aparatov. Spomladanska ustavitev javnega življenja zaradi epidemije COVID-19 nas je za nekaj tednov vse prisilila v drugačen način življenja, veliko časa smo preživljali doma, podobno je tudi v jesensko-zimskem obdobju, zato to niti ne preseneča. Zato so med našimi vsebinami največ zanimanja deležni kuhinjski roboti, na drugem mestu so pralni stroji, sledijo talni sesalniki (tudi robotski) in pomivalni stroji, na petem mestu so se tokrat znašli cvrtniki z manj olja.

Zmagovalni modeli dosegajo poleg najboljših ocen pogosto tudi višje cene, zato na testu vedno iščemo aparate, ki imajo dobro razmerje med kakovostjo in ceno. V nadaljevanju izpostavljamo po en tak aparat iz vsake skupine in dodajamo nekaj nasvetov, kaj je pomembno pri izbiri in uporabi aparata.

pet najbolj priljubljenih testov letosnjega leta pomivalni strojiPomivalni stroji

Med testiranimi pomivalnimi stroji je danes vedno več t. i. integriranih strojev, kot imenujemo popolnoma vgradne modele, ker so povsem skriti za vrati kuhinjskih omaric, ukaze za upravljanje imajo na notranjem robu vrat. Ti modeli so seveda dražji od prostostoječih, pa tudi od vgradnih modelov z vidno kontrolno ploščo. Ne glede na izvedbo je pomivanje v stroju varčnejše od ročnega. Sodobni stroji porabijo zgolj 10 do 15 litrov vode (pri vklopu varčnega programa še manj) in približno kilovat energije, da pomijejo 12 do 15 pogrinjkov posode. Zaradi varčevanja z energijo se podaljšujejo časi pomivanja, kar ni moteče, če stroj vključimo zvečer, ko je energija cenejša. Če smo v časovni stiski, lahko izberemo krajše, potratnejše programe. Težave s sušenjem posode so odpravili skoraj vsi, vedno več modelov ima tretji predal za pribor in kuhalne pripomočke ter bolj prilagodljive košare, tako ni težav s pomivanjem krožnikov večjih dimenzij in/ali pecljatih kozarcev. Tudi pri teh strojih prihajajo na trg modeli s samodejnim doziranjem sredstev za pomivanje (stroj zazna stopnjo umazanosti in ustrezno prilagodi količino) in z daljinskim upravljanjem.

Test pomivalnih strojev

pet najbolj priljubljenih testov letosnjega leta pralni strojiPralni stroji

Ponudba pralnih strojev je velika, razlike v cenah pa ogromne. Pri izbiri so ključni podatki zmogljivost, to je največja količina perila, ki jo zmore stroj oprati, hitrost ožemanja ter poraba energije in vode. Prevladujejo 7- do 8-kilogramski stroji, strojev z manjšo zmogljivostjo, ki bi bili primerni za eno- do dvočlansko gospodinjstvo, je malo. V bobnu je zato pogosto manj perila, kot je njegova zmogljivost. Čeprav stroj to zazna in zmanjša porabo vode in energije, je pranje enake količine v stroju z manjšo zmogljivostjo varčnejše. K nakupu velikih zmogljivosti proizvajalci vabijo tudi z možnostjo pranja odej in blazin, a pralni stroji v kemičnih čistilnicah imajo mnogo večje bobne, odeja lahko v kopeli plava, zato jo manj poškodujejo. Nakup predimenzioniranega stroja zato odsvetujemo.

S centrifugo z velikim številom obratov so opremljeni tako dragi kot cenejši modeli. Bo pri visokih vrtljajih ožemanja perilo v vseh enako zmečkano? Ne, na to vplivata tudi način pospeševanja hitrosti in ritem vrtenja bobna. Pri dražjih je zato verjetnost, da je postopek ožemanja natančneje sprogramiran, večja, težav z zmečkanim perilom je manj.

Vedno bolj se uveljavlja pranje pri nizkih temperaturah, ker stroji pri teh programih porabijo manj energije. Če perilo ni močno umazano, nizkotemperaturno pranje v strojih, ki imajo ustrezne, časovno daljše programe, vsekakor priporočamo. Če je v hiši dojenček ali bolna oseba, pa na tako pranje pozabite, perilo v teh primerih perite vsaj pri 60 °C. Če pranja pri višjih temperaturah ne uporabljate, priporočamo, da najmanj enkrat na mesec vklopite program za pranje pri 90 °C (brez perila, a ob dodatku detergenta), da prečistite stroj, ali program za čiščenje, če ga stroj ima.

Stroji višjih cenovnih razredov so bolj verjetno vzdržljivejši, so pa višje cene lahko povezane tudi z natančnejšim delovanjem in različnimi tehnološkimi izboljšavami. Najnovejše pridobitve so samodejno doziranje, daljinsko upravljanje in nadstandardna oprema, ki ni nujna, a kdor si jo lahko privošči, jo že lahko kupi.

Test pralnih strojev

pet najbolj priljubljenih testov letosnjega leta kuhinjski-robotiKuhinjski roboti

Kuhinjski roboti so mešalniki, ki se jih je zaradi načina delovanja in širokega obsega funkcij, ki jih zmorejo, prijelo ime »robot«. Kljub velikosti so priljubljeni, saj so najboljši pomočniki vseh, ki radi pečejo. Ključ do uspeha je tridimenzionalno gibanje metlic v posodi, njihova naloga je stepanje, mešanje in gnetenje testa. Dobre rezultate dosegajo predvsem pri stepanju beljakov in smetane, pripravi biskvitov in kvašenega testa, le pri pripravi redkejšega testa (testo za palačinke) niso vedno najboljši. Z dodatno opremo zmorejo še marsikaj – režejo zelenjavo, ribajo, meljejo oreščke, meso, pripravijo testenine. Nekaj te opreme je lahko dodane k osnovnemu aparatu ali pa jo je mogoče dokupiti. Na ceno poleg obsega opravil vplivajo še moč motorja, čeprav večja moč ni pogoj za dobre rezultate, kakovost materiala, velikost posode in material metlic za mešanje. Če pečete v večjih količinah, izberite večjo posodo! Na izbiro je več stopenj hitrosti, najdražji modeli imajo tudi programe, ki samodejno izberejo najbolj ustrezno hitrost glede na količino in vrsto opravila. In še nasvet: da bo aparat vedno pri roki, poiščite mesto zanj na pultu, dodatno opremo pa zložite v predal nekje v bližini.

Test kuhinjskih robotov

pet najbolj priljubljenih testov letosnjega leta talni sesalniki robotiTalni sesalniki in roboti

Vedno dobro obiskani so tudi testi talnih sesalnikov in robotov. S prihodom robotov smo mislili, da je talnim sesalnikom odzvonilo, a jih ne morejo nadomestiti. So le bolj ali manj prijazni pomočniki in ne zamenjava. Tudi če robot deluje vsak dan, prah ostaja ob robovih pohištva in sten ter v režah parketa, premalo učinkovit je tudi pri sesanju preprog, poleg tega nima filtrov, zato v prostor prepušča najfinejši prah (alergikom svetujemo pazljivost pri uporabi).

Pri odločanju za talni sesalnik se mnogi sprašujete, ali zbrati model z vrečko ali s posodo za zbiranje prahu. Uporaba vrečke je z vidika praktičnosti in higiene boljša, menjamo jo v povprečju štirikrat na leto, medtem ko posodo za prah praznimo pogosteje, vsaj desetkrat na leto, neposrednemu stiku s prahom pa se pri tem ni mogoče izogniti. Z njim prihajate v stik tudi pri čiščenju posode in menjavi filtrov. Velikost in težo sesalnika izbirajte glede na to, kako veliko je stanovanje in ali sesalnik prenašate po stopnicah. Pri s pohištvom natrpanih prostorih je še posebej pomembna okretnost sesalnika (vrtljivost in število kolesc), prekinitev dela pa bo manj, če ima sesalnik večji doseg (razdalja med sesalno šobo in vtičnico).

Test talnih sesalnikov

pet najbolj priljubljenih testov letosnjega leta cvrtniki z manj oljaCvrtniki z manj olja

Glede na priljubljenost ocvrte hrane ni nenavadno, da je veliko zanimanja za test cvrtnikov z manj olja. V teh aparatih toplotna obdelava živil poteka s kroženjem zraka, živila pred cvrenjem zgolj poškropimo z oljem (pri pripravi zmrznjenega krompirčka to ni potrebno, ker je že naoljen), medtem ko v klasičnih cvrtnikih živila plavajo v vročem olju.

Največja prednost tovrstne priprave je, da so živila manj mastna. Med delom tudi ni vonja po olju, saj je postopek bliže pečenju kot cvrenju, a je tudi krompirček na koncu bolj podoben pečenemu kot ocvrtemu. Opozoriti moramo še na hitrost priprave in majhno zmogljivost nekaterih aparatov. Hkrati lahko pripravimo od 0,5 do 1,5 kilograma krompirčka, odvisno od velikosti posode, časi priprave pa so dolgi (tudi do 40 minut), zato je pomembno, da izberemo cvrtnik, ki količinsko ustreza našim potrebam.

Test cvrtnikov na vroč zrak

Avtorica: Dušica Breskvar

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA